maden kanununda geçen tanımlar ve kısaltmalar

anonymous
Alt Yapı Tesisi: Madencilik faaliyetleri için zorunlu olan yol, su, haberleşme, enerji nakil hattı, maden taşıma bantları, şantiye binası, atölyeler, maden stok alanı, atık sahaları gibi yapı ve binaları kapsar.

Arama Dönemi Üretim İzin Belgesi: Arama ruhsat döneminde, teknolojik araştırma-geliştirme, pilot çalışmalar ve pazar araştırmaları yapmak üzere madenin üretim ve satışı için verilen izin belgesi.

Arama Ruhsatı: Bir alanda maden arama faaliyetlerinde bulunabilmek için verilen yetki belgesidir.

Ariyet Malzemesi: Kayaçların doğal etkenler sonucu kırılması, ufalanması, alterasyonu ile oluşan, çakıl, kum ve silt gibi gevşek malzeme ile yamaç molozu niteliğinde olan ve yapılarda dolgu olarak kullanılan malzemedir.
Beklenmeye Hal: Kalite, jeoloji, pazarlama, ulaştırma ve alt yapı şartlarındaki beklenmeyen değişiklikler ile ilgili olarak diğer kurumlardan alınması gereken izinlerin alınamaması durumları yanında, grev, lokavt ve işletme faaliyetlerini engelleyen diğer toplumsal olaylar.

Çevre ile Uyumlu Hale Getirme: Madencilik faaliyetlerinde bulunulan alanın faaliyet süresince ve sonrasında projesine uygun olarak can ve mal emniyetinin sağlanarak arazinin düzenlenmesi ve doğaya yeniden kazandırılması faaliyeti.

Daimi Nezaretçi: İşletmede sürekli olarak bulunan maden mühendisidir.

Devlet Hakkı: Maden üretiminden sağlanan gelirden veya üretim yapılmayan ruhsat sahalarından, proje beyanı üzerinden alınan devlet payıdır.

Faaliyet Bilgi Formu: Yıllık işletme faaliyetine ilişkin üretim, satış, stok, sevkiyat bilgilerini içeren belgedir.

Görünür Rezerv: Boyutları ve tenörü (kalitesi) belirlenmiş, üretilebilir, kesin maden miktarıdır.

Hammadde Üretim İzni: Karayolu, demiryolu, havalimanı, köprü, baraj, gölet ve liman gibi inşaatlar için kamu kurum ve kuruluşlarına verilen izindir.

İmalat Haritası: İşletmelerde üretim yapılan yerleri, miktarları, yapılış şeklini ve bir sonraki yılın üretim programını gösteren uygun ölçekli haritalara denir.

İşletme İzni: Bir madenin işletmeye alınabilmesi için gerekli olan belgedir.

Kamulaştırma: İşletme ruhsat süresi boyunca ruhsat alanında kalan, özel mülkiyet arazilerinde yapılacak maden işletme faaliyeti için alınan kamu yararı kararı ve kamulaştırma kanunu gereğince yapılan işlemlerdir.

Maden Arama Faaliyetleri: Jeoloji haritası yapımı, numune alımı, jeofizik araştırma, jeoteknik etütler ile üretime yönelik olmayan sondaj, galeri açma, yarma, kuyu açma faaliyetleri olarak nitelendirilir.

Mücbir Sebep: Sel, yangın, deprem, grizu patlaması, çökme ve heyelan durumları.

Pasa: Mevcut ekonomik ve teknik şartlara göre işletilmesi mümkün olmayan ancak işletme gereği üretilen maddelerdir.

Taksir: Ruhsat alanlarının kanun ve yönetmelik gereğince Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından küçültülmesi.

Teknik Belge: Maden arama ve iletme faaliyetleri ile kanunda belirtilen diğer işler için ilgili mühendis ve diğer teknik elemanlar tarafından hazırlanan her türlü rapor, harita analizi içeren teknik belgelerdir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol