türkoloji

ö.k.b
sözlük karşılığı olarak; türk bilimi,türk dil bilimciliği anlamına gelmektedir.bizim için ne acı ki ilk türkoloji kürsüsü paris'de açılmıştır,ardından moskova ve londrada ciddi türkoloji çalışmaları yapılmıştır.bu dönemlerde osmanlı aydınları daha eserlerinde türkçeyi bile kullanmazken, avrupalılar ileride türk dilli için referans olacak kaynakları yazmışlardır.türkolojiye katkısı olan bilim adamlarına bakarsak durum daha da netleşir;
divanı lügati-t türkü saymazsak ilk grammer kitabımız bergamalı kadrinin müyessiretül ulum adlı kitabıdır(16.yy civarı. türkçenin bir taslağı olarak kabul edilebilir.)
daha sonralar ahmet cevat paşanın kavaidi lisani osman-i si vardır ki türkçe yerine osmaniyi tercih etmiştir.
profesyonel anlamda türkçeyi inceleyen ilk insan ise messierdir.eserinin adı;dört bölümde türkçenin grammeri.sonrada meninski ve thomas ciddi çalışmalar yapmıştır.
cumhuriyet sonrası ise tahsin banguoğlu bu konuyla ilgilenmiştir.yaklaşık on yıl sonrada muharrem ergin türk bilgisi grammerini yazmıştır. tarihi 1956 olması lazım ki o tarihten günümüze bu çalışmayı geçebilecek ciddi bir çalışma olmamıştır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol