spontan pnömotoraks

healthsoldier
akciğer zarının herhangi bir etkiyle değil [ybkz]swh[/ybkz] kendiliğinden yırtılması,delinmesi ile ortaya çıkan durumdur. olay yerinde 112 ekiplerinin müdahelesi ile çözülebilir fakat genelde kimse bu uygulamaya yaklaşmadan derhal hastaneye götürmeyi tercih ediyor. midklavikular hat 2.interkostal aralıktan pnömotoraksın olduğu akciğer lobuna branül sokarak hava sesini duyana kadar ilerletilir. duyduk sonra açık pnömotoraks tedavisi uygulanır.branülün 3 tarafı steril pansumanla kapatılır 1 tarafı açık bırakılır. böylece tek yönlü kapak görevi görür.nefes alırken kapak kapanır verirken açılır; akciğere hava girişi[ybkz]swh[/ybkz] engellenir hava çıkışı kolaylaşır.

ödev konum olduğu için biraz hakimim konuya.[ybkz]swh[/ybkz]
newcastle
akciğerde hava toplanması durumuna tıpta verilen ad.

"ulan akciğerde hava toplanmayacak da ne toplanacak?" sorusu gelebilir hemen ama durum öyle değil. normalde içimize çektiğimiz hava, akciğerdeki hava keseciklerine dolmaktayken, bu dezenformasyonun sonucunda hava kesecikleri yerine akciğer boşluğuna hava dolmaktadır. bu şekilde oluşan (vurgula: bül) de kalbin sıkışmasına ve tabi akciğerin zarar görebilmesine ihtimal vermektedir.

#381098

bu durumda derhal akciğere bir boru sokulur ve o boşluktaki havanın boşaltılması sağlanır. yaklaşık 1 haftalık bir tedaviyle hasta iyi edilir. daha ziyade uzun boylu ve genç erkeklerde görülür.

kuzenimin başına gelmişti, oradan biliyorum. çok geciktirilmemişse hayati tehlike arz etmez ama yine de hastanın canını çok yakar, yakınlarının da canını çok sıkar.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol