sualtı savunma komandoları. [ybkz]swh[/ybkz]mayın imha ekipleri tarafından üstlenilen görevlerin[ybkz]swh[/ybkz], özel eğitimli birliğe[ybkz]swh[/ybkz] devredilmesi ihtiyacıyla ilk defa ikinci dünya savaşı sonrasında kuruldu.
detay için (bkz: sat komandoları)
kurulan timlere sualtı müdafaa (sam) ismi verilerek deniz kuvvetleri bünyesine katıldı ve sat ile aynı komutanlık altında birleştirildi. 80li yıllara kadar sualtı ve kara harekat görevleri olmayan bu timlere 3,5-5[ybkz]swh[/ybkz] kulaç arasında bölgede mayın temizleme görevi de verildi. bu sıralarda ortaya çıkan ihtiyaç nedeniyle sas'lardan bazı kritik tesis ve limanların taarruzlara karşı korunmasında da istifade edilmesi yoluna gidildi. sat ve sas timleri günümüzde bile çok tanınmamaları ve görev ayrımları medya tarafından genellikle doğru olarak yapılmadığı için sas-sat olarak beraber anılır. sas'lar özel eğitimli birlik olsa da bu sebeple ve aldıkları eğitimler nedeniyle komando olarak bilinirler.
sat'lar, harekatlarda öncelikli birliktir. sas'lar sualtından, botlardan yada helikopterden güvenlik için destek verir.
1974'te kıbrıs barış harekatı'nda sahilde bulunan mayınları imha edip güvenliği sağlamışlardır.
görevleri; [ybkz]swh[/ybkz][ybkz]swh[/ybkz] sığ ve dar sularda eğitim mayını kontrolü, liman güvenliği, patlayıcı maddeleri yada şüpheli cisimleri imha, ele geçen tesislerin tuzak ve mayından temizlenmesi, kıyı ve çıkılacak sahilde mayın ve patlayıcı maddelerin, tank tuzaklarının belirlenmesi, etkisiz hale getirilmesi, kimyasal muhimmatlara müdahale etmek, sızıntıyı engellemek[ybkz]swh[/ybkz], zararsız hale getirmek, kritik tesislerde sinsi taarruza karşı önlemler almak yada alınacak önlemler konusunda tavsiyelerde bulunmak, önemli kişilerin araç ve konutlarının patlayıcı maddeli tuzaklara, bombalara karşı emniyetini sağlamak, düşmana karşı sahil savunmasında deniz istihkam[ybkz]swh[/ybkz] unsurlarına yardımda bulunmak.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?