gazi mahallesi olayları

la bebe
12 mart 1995 yılında, istanbul gazi mahallesi'nde gerçekleşmiş; bugün ise 17. yıldönümü olan olaylardır.

Alevi vatandaşların çoğunlukta yaşadığı bu mahalledeki dört kahvehane ve bir pastahanenin aynı anda kimliği belirsiz kişilerce taranması sonucu cereyan eden bu olayın başlangıcında Halil Kaya adlı bir vatandaş hayatını kaybederken, beşi ağır yirmi beş kişi yaralanmıştır. bu olayı çalıntı bir taksiyle gerçekleştiren Saldırganlar, olay yerinden uzaklaştıktan sonra gasp ettikleri taksinin şoförünü de öldürmüşlerdir. Olayların ardından çok sayıda Alevi vatandaş, Gazi Mahallesi'nde toplanıp, emniyet kuvvetlerinin olaya geç müdahale ettikleri gerekçesiyle polis karakoluna yürümüşlerdir. halkın üzerine ateş açan polisin kurşunuyla Mehmet Gündüz adlı bir vatandaş daha yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştır.

13 Mart günü, bir gün önce gerçekleşen olayları protesto etmek için istanbul'un dört bir yanından gelen yaklaşık 15 bin kişi tekrar polis karakoluna yürümüştür. çevik kuvvet ve özel timlerle desteklenen polisin bu gruba da ateş etmesiyle çatışma başlamıştır. çatışmalar sonunda on beş kişi hayatını kaybetmiş, aralarında gazetecilerin de bulunduğu birçok kişi yaralanmıştır. o gün istanbul valiliği, Gazi Mahallesi ile iki mahallede (Zübeyde Hanım ile Esentepe) daha sokağa çıkma yasağı ilan etmiştir.

14 Mart günü, Gazi Mahallesi'nde konan sokağa çıkma yasağına rağmen olayların bir türlü yatıştırılamaması üzerine bölgeye askeri birlikler sevk edilmiştir. Yine aynı gün olayları protesto etmek üzere Ankara Kızılay Meydanı'nda toplanan gruba müdahale esnasında otuz altı kişi yaralanmıştır.

15 Mart'ta olaylar ümraniye'ye sıçramış, Mustafa Kemal Mahallesi'nde çıkan olaylarda da beş kişinin ölmesi ve yirmiden fazla kişinin yaralanması üzerine bu burada da sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.

16 Mart'ta, olayların yatıştırıldığını gerekçesiyle bölgelerdeki sokağa çıkma yasakları kaldırılmıştır.

hayatını kaybeden kişilerin 17'sinin polis kurşunuyla öldüğü tespit edilse de; sorumluları yalnızca 1 yıl yatıp çıkmışlardır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol