başbakanın ailenin ve dinamik nüfus yapısının korunması programı eylem planında açıkladığı annelerin hayatlarına kolaylıklar getireceği yeni düzenlemeler ile bebeğe ilk altını devletin takacağını söyledi.
alıntı--
- Çalışsın ya da çalışmasın doğum yapan tüm annelere, 'doğum hediyesi' programı başlatılacak. Yılda 1.2 milyon yeni doğum olduğunu açıklayan Başbakan Davutoğlu, her bir anneye birinci bebek için yarım altın tutarında 300 lira, ikinci bebekte 400 lira ve 3.bebekte 600 lira hediye verileceğini söyledi. Bu yardım babalara değil, doğrudan annelere verilecek.
- Çalışanların doğuma bağlı izin ve hakları güçlendirilecek. Halen 16 hafta olan doğum izninin ardından işe dönen anne, birinci çocukta 8 hafta (2 ay) yarım gün izin hakkı eklenecek. İkinci doğumda yarım gün izin hakkı süresi 16 haftaya (4 ay) çıkacak. 3. doğumda ise 24 hafta (6 ay) olacak. Prematüre (erken) doğumlarda bu süreye 8 hafta (2 ay) daha eklenecek. Böylece hem annenin 16 haftalık doğum izninin ardından çocuğundan birden bire kopması önlenecek hem de işine konsantrasyonu sağlanacak.
- Bu süre içinde anne tam zamanlı maaş alırken, işverene yük gelmemesi için yarım maaş ve primleri İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. İşveren isterse kalan yarım gün için 'yarı zamanlı' eleman çalıştırabilecek.
- Doğum sırası ve sonrasında annenin vefat etmesi halinde kalan izinlerden baba yararlanacak.
- Başbakan Davutoğlu, eşi doğum yapmış babaya 5 gün 'babalık' izni verileceğini açıkladı. Ancak eylem planında bu süre 3 gün olarak belirlenerek şöyle ifade edildi: Devlet memurlarının sahip olduğu babalık izni ve benzeri haklar özel sektör çalışanlarını da kapsayacak şekilde genişletilecektir. İşçilere eşinin doğum yapması veya evlat edinmesi halinde üç gün babalık izni verilmesi sağlanacaktır."
- 0-12 aylık bebekleri evlat edinen kadınlar da ücretli ve ücretsiz doğum izninden, kendisi doğum yapmış gibi aynı şekilde yararlanacak.
- Çocuk sahibi olan çalışanlar, doğum izninden sonra isterlerse çocuklarının ilkokula başlama yaşı olan 5.5 yaşına kadar 'yarı zamanlı' çalışma hakkına sahip olacaklar. Bir başka ifadeyle kısmi süreli çalışma hakkı getirilmesine yönelik yasal düzenleme yapılacak.
- İşverenin mağduriyetini önlemek için de özel istihdam bürolarına, geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilecek.
-Bütçe dengeleri çerçevesinde kreş imkanları yaratılacak. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 4-6 yaş eğitim kurumlarına verilen yıllık 2500 liralık devlet desteğinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı izni ile açılan kreşlerin (0-6 yaş) faydalanması da sağlanacak.
alıntı--
bunları dinlerken başbakanın ağzından kadın kelimesi asla dökülmedi. (vurgula: çünkü türkiyede kadın sadece anne olmaktan ibarettir). sadece anne öldüğünde baba devreye giriyor.çocuğa bakan kişi sadece annedir. peki ya anne olamayan kadınlar?
ya da artık işverenler kadın personel çalışmak isteyecek midir? ilerde anne olma ihtimali var ve tam para verip yarım gün çalıştırmak isteyecek midir?
iş görüşmesinde siz erkeklere de soruluyor mu çok merak ediyorum evlilik durumu var mı diye eğer varsa bebek düşünüyor musunuz diye?
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?