f klavye

forzanarchy
türkçe için dizayn edilmiş klavyedir, bir çok devlet kuruluşunda standarttır. yinede evlerimizde neredeyse hiç kullanılmaz.
semt bizim aşk bizim
---------------alıntı---------------

F klavyenin hikayesi
Türkçe sözlerde çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harfler F klavyede en kolay ulaşılabilecek yerlere serpiştirilmiştir. Türkçedeki harflerin kullanılma oranlan, ünlü-ünsüz ses ilişkileri, hece ve söz yapısı, parmakların kuvvet, yetenek ve işleklikleri göz önünde bulundurularak üretilen F klavye, bu özellikleri bakımından Türkçeye çok uygundu. Yaklaşık 30.000 Türkçe sözün ölçü alındığı bir değerlendirmede a harfi 26.323, e harfi 16.308, k harfi 13-542, i harfi 13.384, m harfi 11.263, l harfi 10.496, t harfi 9-669, r harfi 8.698 kez geçmekteydi. Bu oran göz önünde bulundurularak söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmiştir. Q klavyede ise en çok kullanılan harfler tabir caizse klavyenin en ücra köşelerine dağıtılmış durumdadır. Buna karşılık, Türkçede 30.000 sözde sadece 125 defa geçen ve en az kullanılan harf olan j harfi, Q klavyede en uygun yere konulmuştur. F klavyede bu harfin yerinde Türkçede en fazla kullanılan ünsüz olan k harfi bulunmaktadır.

ülkemizde Bakanlıklar Arası Standardizasyon Komitesi 20 Ekim 1955 günü F klavyenin bu özelliğini resmen kabul etmiş, daha sonra Türk Standartları Enstitüsü ile Devlet Malzeme Ofisi de bu kararı benimsemiştir.

---------------alıntı---------------
ihtiyar kartal
bizzat kullandığım ve kullanmaktan son derece memnun olduğum milli klavye dizilimimiz. q yu bırakıp f e geçtiğimde başlarda biraz zorlansam da sonradan verimini fazlasıyla aldım. mesela on parmak dediğimiz hadise f klavye ile o kadar kolay oluyor ki bakmak isteseniz bile klavyeye bakmıyorsunuz. neden ? çünkü dizüstü bilgisayarınızın harflerinin yerini değiştirmeye eriniyorsunuz ve q diziliminde f klavye seçeneğinde yazıyorsunuz böylelikle klavyeye bakmanızın bir anlamı kalmıyor. zamanında f e geçmemin asıl nedeni daha hızlı yazmak istememdi. biraz araştırmadan sonra çarpıcı bilgilere ulaştım. q klavyenin diziliminin neden baştan savma olduğunu merak ediyor musunuz ? çünkü vakt-i zamanında ilk daktilolarda hızlı yazdığınızda yani iki tuşa aynı anda yada kısa aralıklarla bastığınızda daktilo kitleniyormuş ve buna önlem olarak da harfleri baştan savma bir şekilde dağıtmakta bulmuşlar. fakat f klavyemiz öyle mi ? f klavyede tuşlar özenle yerleştirilmiş ve yazımı kolaylaştırmak ve hızlandırmak asıl hedef olmuştur.



--spoiler--

sağlığınız için f klavyeyi seçin.

--spoiler--

teşekkürler.
genckartal301
zamanında emniyet teşkilatında kullanılan tüm daktilo ve bilgisayarlarda kullanılan klavye. şimdilerde ise isteyen q klavye kullanabiliyor. babam q klavyeyi ilk gördüğünde "bunun tuşları yanlış" demişti adamcağız. nerden bilsin q klavye klavye muhabbetini.
patanegro
bir zamanlar ülkemizde de yaygın şekilde kullanılan klavye diziliminin ismidir. ismini klavyenin en üst sol köşesinde ki harften alır. bizim gibi insanların karışına geldiğinde ise kendimizi embesil gibi hissettirir.
bilgekartal
gerçek dizgicilerin birçok old school gazetecinin asla vazgeçmediği ve milliyetçiliğini yaptığı klavye türü. Türkçe metin yazarken kolaylık sağlayacak şekilde dizayn edildiğinden aslında hepimizin kullanması gerekendir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol