nükleer tepkime

anonymous
fizikçiler belli şartlar altında bir atomun çekirdeğinin içindeki baskın kuvvetin serbest kalmasının mümkün olduğunu keşfettiler.

daha detaylı bilgi için: #361364

bunu iki şekilde yapmak mümkündü: fizyon ve füzyon. bu çekirdek parçalandığında ya da iki çekirdek birleştirildiğinde çekirdeği bir arada tutan muazzam büyüklükteki kuvvet serbest kalır.

nötronlar dışarı fırlayıp yakındaki diğer atomları parçalarlar ve diğer baskın kuvvetleri de serbest bırakarak zincirleme bir tepkimenin doğmasına neden olurlar.

kısaca atomun çekirdeğinin içindeki enerjinin (baskın kuvvetin bulunduğu yerdeki) serbest kalmasına denir.

güneş neden parlayıp ısı yayıyor ? nükleer tepkimelerden kaynaklanan plazma hareketinden dolayı.
güneşin içinde gerçekleşen şey nükleer füzyondur. atomların çekirdekleri sürekli birleşerek baskın kuvvetlerin serbest kalmasına neden olurlar.

önceden baskın kuvvetin sadece doğal şekilde serbest kalmasının mümkün olduğu zannedilirdi. ama 1934'de enrico fermi uranyumu nötronlarla bombaladı. bu deney incelendiğinde bombardımanın sonucunda uranyumdan daha hafif maddelerin ortaya çıktığı görüldü. bombardımanın uranyumun çekirdeğinin dağılmasına neden olduğuna karar verildi. diğer bir deyişle fizyon gerçekleşmiş ve bu sayede başka elementler ortaya çıkmıştı. böylece baskın kuvvetin suni olarak serbest bırakılabileceği anlaşıldı ama güneşteki gibi füzyonla değil de fizyon yoluyla... ve bu da atom bombası demek oluyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol