saçlı derideki saçların dökülerek çeşitli büyüklüklerde boşluklar oluşması hastalığının tıptaki adı. halk dilindeki adı saçkırandır. görülme sıklığı 0.001'dir.(binde bir)
skarlı ve skarsız olmak üzere ikiye ayrılır.
skarsız alopesi hastalığında saç kökleri yok olmadığı için saçların geri dönüşü mümkündür. kortizon, mezoterapi, prp(kök hücre) gibi tedavilerle alopesiden kurtulunabilir. hatta bazen tedaviye gerek olmaksızın saçlar geri dönebilir. skarsız alopeside 10-15 yıl geçse de saçların geri dönüşü olağandır.
fakat eğer alopesi skarlı ise giden saçların tekrar gelme ihtimali yoktur.
maalesef benim yakalandığım hastalıktır alopesi. en üzücüsü ise yakalandığım alopesinin skarlı olması. bu da kaybettiğim saçların ömrüm boyunca geri gelmemesi demek oluyor. öyle pis, öyle lanet bir hastalık ki, saç ekiminde bile saçın tutmama ihtimali mevcut. saç ekiminin başarılı olma ihtimali %50 deniyor. 21 yaşında bir erkek için çok ama çok üzücü. hele hele benim gibi güzel, düz, kumral saçları olan birisi için çok çok kötü. kendini beğenmiş birisi olarak algılanmak istemem ama durum bu.
an itibariyle görüntümde pek bir sıkıntı yok. saç olmayan bölge maksimum %20 ve saçlarımın uzun olmasından dolayı fark edilen bir durum mevcut değil. yani bazı küçük noktalar belli olsa da asıl açıklık belli değil. ara sıra saçları kısalttığım zamanlarda fark edip soranlar oluyor. fakat şurası kötü ki, hastalığın ilerleyişi dursa da ani atakları olan ve tekrar nüksetmesi çok çok olası bir bela bu. yani saçkıran olup saçlarını kaybeden insanlar, tedavi sonucu saçlarını tekrar kazanıyor. fakat bir süre sonra ani atak şeklinde saçlar tekrar geri dökülebiliyor. nihayetinde tekrar geri geliyor. benim sıkıntım şu ki, bende dökülen geri gelmiyor ve asla da geri gelmeyecek.
şimdi ne mi olacak ? saç ekimi yaptırmak durumundayım. zira son çarem bu. 25-26 yaşından önce saç ekimi önerilmese de 21 yaşında buna mecburum. alopesi[ybkz]swh[/ybkz] olan belli bir bölgeye, saçsız deriye saç ekimi denenecek. eğer tutarsa, bu işlem saç olmayan bütün bölgelere yapılacak. tutmazsa boşa kürek çekilmeyerek bırakılacak. saç ekimiyle boşlukları doldurma konusundaki başarı şansımız %40-60 arası. tabi başarılı olursak da bu hastalığın belki 1, belki 3, belki 5 yıl sonra, hatta belki 1 yıla kalmadan tekrar atağa geçmesi de olası. hatta alopeside hastalık 40-50 yıl sonra bile nüksedebiliyor.
başlığını açmakla kalmayıp bu hastalığın muzdaribi olduğum için daha detaylı açıkladım. halet-i ruhiyemi de sözlük ahalisiyle paylaşmak istedim.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?