12 eylül 1980 darbesini yapanların yargılanması

fani madida
ceza hukukunun temel prensiplerinden biri olan aleyhe kanunun geriye yürümezliği ilkesi gereği hukuken imkanı bulunmayan olay. bir şahıs bir eylemi gerçekleştirdikten sonra eğer ki eylemi suç olmaktan çıkar ya da daha az ceza alması gerekir ise kişi o yeni hukuki durumdan yararlanır çünkü kişini lehine olan ceza hukuku değişiklikleri geriye yürür. ama aleyhe olan kanun hükümleri geriye yürümez ve kişinin cezasını arttırmaz.

yukarıdaki bilgiler ışığında somut olaya baktığımızda; kenan evren ve saz arkadaşları yaptıkları eylemi ceza olmaktan çıkaran yasal düzenleme ile eylemlerini aklamışlardır. yani bir çeşit af niteliğindedir. 2010 referandumu ile bu eylemin yeniden suç haline gelmesi hukuken imkansızdır. çünkü devlet - her ne kadar kenan evren'in kendisi tarafından yapılmış olsa da - affettiği bir kimseye sonradan "vazgeçtik seni yargılamaya karar verdik" diyemez.

bütün bunlardan darbeciler yargılanamaz anlamı çıkmasın, göstermelik olarak yargılayabilirler, ama uzayan yargılama süreci, darbecilerin yaşlılığı vb. etkenlerle kimseyi tatmin edecek bir sonuç alınmadan bu iş kapatılacaktır. akp'nin amacı gerçekten darbecileri yargılamak olsa idi eğer 2002 yılında tek başına iktidara gelmişken 2010 yılına kadar beklemezlerdi sanırım. 1982 darbesine alkış tutan fetullah gülen ve onun öğrencisi recep tayyip erdoğan'ın şimdi darbecileri yargılamak amacında olduğunu iddia etmesi en basit ifadesiyle komik. zira din temelli siyasetin büyümesinde ve güçlenmesinde en önemli etken 1982 darbesidir. ve köpek bile yemek yediği kaba sıçmaz.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol