vodafone park

barcelona kartali
beşiktaş arena isimli forumda bu konu hakkında gayet aydınlatıcı bir açıklama yapılmış. orjinal yazıyı aynen paylaşıyorum. sanırım bundan sonra kafamızda bu tip soru işaretleri kalmayacaktır.

spoiler--

"merhaba,

öncelikle neden modellerde saydam çatı kullanıldı. model insan boyutuna göre küçük ve içine girilemeyeceği için modele bakan bir insan stadın tüm koltuk trübün ve saha yapısını dışardan görebilmesi için modelin tavanı saydam olarak yapıldı. hee stadın dışını anlayabilmen için neden ekstra bir tane de membran olan bir model yapılmadı orasını bilmiyorum.

şimdi çatının neden saydam olamayacağını anlatayım. saydam yapılan bir çatı güneş ışığının bir çoğunu içeri geçirir. içeri giren güneş ışını trübünlere sahaya yansıdıktan sonra tekrar tavanın alt kısmına çarpar ve büyük bir bölümü tekrar içeri girer. buna green house effect (sera etkisi) denir. bu kadar büyük bir yapı göz önüne alındığına güneşli havalarda istanbuldaki en sıcak nokta vodafone arena olur. ilkbahar sonu, yaz sonu, sonbahar başı hiçbir maç oynanamaz. bu stadın sadece futbol için kullanılmayacağı düşünülürse konser etkinlik vs. gibi bir çok organizasyonda (özellikle bunların yaz aylarında yapılacağı düşünülüyor) insanlar ölüm tehlikesiyle karşılaşır. gelelim kış aylarına. kış aylarında bu etki güneşli havalarda stadı daha fazla ısatıbilmesi mümkündür. ama stadın yaz aylarındaki ölümcül tehlike, stadın kalabalıklığı, kış aylarındaki güneşin bu sistemde aktifliği ve açısı hesaplandıktan sonra optimum bir geçirgenlik seviyesi elde edilir. şuanki geçrigenlik yüzdesi de odur. o yüzden stadın tavanı senin beklentilerinin altında insan sağlığı ve maksimum konfor düşünülerek yapılmıştır. hee dışı cam kaplama gök delen yok mu var. ama o binaların dış camı özel bir filmle kaplandıktan sonra ve iç hacmi vodafone arena kadar büyük olmadığı için klima çözümünü kullanabiliyorlar. klimasız olmaz mı bu iş? olur. daimler ag nin geliştirmiş olduğu magic sky control isimli, camın ışığı kırma etkisini ayarlayabilen, teknolojisi vodafone arena için en modern yegane çözüm olur. bu teknolojinin sadece sunroof denilen 0,35metre karelik cam fiyatı 2.600€ dur. o da tüm stadın tavanını düşünürsen 50 milyon€ gibi sadece cam maliyeti olur. buna ek olarak o camın ışığı kırması için içinde manyetik halde bulunan kristallerin kontrolünü sağlayan elektrik faturası 2. bir vodafone arena eder. bombeli olması da hoşuna gitmiyorsa o da üzerinde düşen yağmur suyunu maksimum düzeyde kazanıp depolayabilmek ve sonrasında da filtreleyip tekrar kullanabilmek için yine optümum açılarda hesaplanmıştır. demem o dur ki en uygun çatı şuanki çatıdır.

son olarak sütünlar niye asimetrik. mimaride absürd veya asimetrik objelerin bütünlüğü kendini dışarı estetik olarak verir. modern mimaride de bu yöntemler kullanılır. tamamiyle göz zevkidir. anlamak için bilgi sahibi olunması gerekir. o sütünlar oraya etraftaki tarihi dokuyu bozmaması için konulup üzeri de yine aynı sebeple mermer cinsi bir taşla kaplandı. ama aynı zamanda sene 2016 olduğu da göz önüne alınarak külfeki taşı seçimi ve asimetrik dizayn sayesinde tarihi dokuyla beraber modern detaylar da içerdi. bence stadın mimari olarak en başarılı yeridir o sütünlar.

benim kişisel fikrime göre koltuk dizaynın yarattığı estetik kayıp dışında eşi benzeri olmayan, şu an için tam olarak mükemmel bir stad yapılıyor. benim size tavsiyem fırsatınız varsa dediklerimi stadın orjinaline bakarak düşünmeniz olacaktır."

spoiler--

not: forumda paylaşılmış bu yazının özgün içeriğini bozmamak adına üzerinde imla kuralları da dahil hiç bir düzeltme yapmadım.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol