hakkında yürüttüğünüz bir fikir sonucu "direkt" sığ zihniyetli ilan edilebileceğiniz durum.
konuyu biraz daha deşmekte fayda var sanıyorum ki. şimdi öncelikle şahsi görüşüm, idam cezasının düşünülüp tartışılabileceği yönünde. zira, tartışma ortamını "direkt" reddetmek zaten başlı başına zorbalıktır ve esasen kaçınılan gerici tutumun acıklı bir tezahürüdür.
uygulanıp uygulanmaması yönünde durduğum net bir nokta olduğunu söyleyemem. çünkü bir kere, uygulamada devlet eliyle toplum nam ve hesabına birinin canını almaktan bahsediyoruz. korkunç olmadığını iddia etmiyorum. fakat öbür tarafta ceza infaz mantığının temelinde yatan esaslı unsurlardan biri olan kamu vicdanı var. çocuk tecavüzü, herkesin aklına gelen ilk örnek. peki gereği gibi uygulanmış hangi ceza bu insanlık dışı fiili, insani bir çerçeveye geri getirebilir? ya da şöyle sorayım, kim ikna olur failin yediği müebbetle? bence kâfi diyorsanız, bu sizin görüşünüzdür; sike sike, eşşek gibi saygı duyarım!
ayrıca şöyle bir durum var, sadece barbarlığa meyilli geri kalmış toplumlarda değil, amerika gibi medeniyetin beşiği kabul edilen ülkelerin bazı bölgelerinde de görülebilen bir ceza türüdür idam. orada da halen tartışılmakta bu durum, hatırlatayım.
ha evet, siyasilerin şahsi emellerine hizmet edebilecek çok büyük bir silah haline de gelebilir bu cezanın kanunileşmesi. bu ülke bunları da gördü ve çok acı çekti, katılıyorum. zaten benim için bu konuda nötr kalmamın en büyük sebebidir bu durum. bir tarafta erdal eren varken bu görüşü savunamıyor insan ister istemez.
yani sadece sosyal medyada vs. tartışılması nedeniyle, idam cezasının muktedirlerin aklına düşeceğine ve sırf bu nedenle kanunlaşacağına falan inanıyorsanız; tam böyle yanağından makas almalık sevimli bir insansınız demektir. küçükken hastalandığımda doktor 10 tane iğne vermişti ve ben tabi ki iğneden çok korkuyordum. gün içinde babama hatırlatmazsam o gün iğneden yırtabileceğime falan inanıyordum. ona benzettim biraz nedense.
demem o ki, roma hukukundan şer'i hukuka evrilen türk hukuk düzeninin iktidardakilerce ajandasının çoktan hazır olduğunu bilmiyormuş gibi konuşulmasın nolur. artık akp iktidarının herhangi bir hukuki düzenleme için somut bir nedene ihtiyacı yoktur. hatta efkan ala'nın da bir ses kaydında vurguladığı üzere devlet icraatı için hukuki düzenlemenin kendisine bile gerek kalmamıştır artık.
önemli not: tartışma kültürü önemli bir özelliktir. bunun gelişmemiş olduğunu kabul etmek ise gelişime atılan önemli bir adımdır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?