(b: marmaris) ten (b: dalyan) a düzenlenen tekne turlarında görebileceğiniz tarihi yer.(b: marmaris)'e tatil için gidenler için bir öneridir..zaten tekne turunda tarihle ilgili detaylı bilgi veriyorlar.
---------------alıntı---------------
Kaunosluların hayranlık uyandıran muhteşem eserleri kaya mezarlarının en bilinenleri, Dalyan'ın hemen karşısındaki sarp kayalardaki tapınak cepheli mezarlardır. Aslında Dalyan'ın her tarafında yüzlerce kaya mezarı bulunmaktadır. Sadece Kaunos çevresinde 167 kaya mezarı kayıt altına alınmıştır. Fethiye dahil Kaunos'un sınırları içinde kalan her yerde az sayıda da olsa bu mezarlara rastlanmaktadır.
Tarihin gözleri gibi Dalyan'ı yüksekten izleyen karşı tepedeki kaya mezarlarının binlerce yıl önce hangi teknik kullanılarak yapılabildikleri hala anlaşılamamaktadır. Hangi aletler kullanılarak o kayalar oyulabilmiştir?
Bunlar yapılırken, sadece mezar odası oyulmamıştır. Mezar odasının dışından da dağ oyularak, mezar dağdan bağımsız hale getirilmiştir. Bir kişi rahatça mezarın çevresinde dolaşabilmektedir. Bunun amacının kralın mezarına tapınak havası vermek olduğu sanılmaktadır.
Sert kayalara büyük güçlüklerle oyulan mezar odalarında, bir veya birden fazla mezar yeri ve sunaklar bulunmaktadır. Birden fazla mezar bulunan kral mezarlarına kralın dışında ailesinin de konulduğu tahmin edilmektedir.
En çok bilinen 2 grup kaya mezarından sağdakilerden en büyüğü yarım kalmıştır. Bu
mezarın Perslerin veya Büyük iskender'in istilası üzerine yarım kaldığı tahmin edilmektedir. Kaunos kazılarını yürüten Prof. Dr. Cengiz Işık Büyük iskender'in ordularının gelişi ile yarım kaldığı kanısında olduğunu söylüyor. Oysa, Kaunos'ta büyük katliamlar yapan Perslerin gelişi ile de yarım kalmış olabilir.
Sağdaki gruptan bir mezarın alınlığında ise karşılıklı aslan figürü bulunmaktadır. Kaunos'ta mermerden aslan heykeli bulunmasına rağmen sadece bir mezarda aslan figürü kullanılmış olmasının nedeni de anlaşılamamaktadır.
Yapıldıklarında tamamı kapalı olan yüzlerce kaya mezarından hiç biri günümüze kapalı olarak ulaşmamıştır. çeşitli dönemlerde açılan mezarların tamamı soyulmuştur.
Binlerce yıldır doğanın tahribine direnen kaya mezarlarının sol bölümdekilere
yürüyerek çıkılabilmektedir. insan tahribinden korumak için bir ara ziyaretlere kapatılan mezarlara yeniden ücret karşılığı giriş serbest bırakıldı.
Geceleri aydınlatılan kaya mezarlarının Dalyan'dan izlenmesi doyumsuz bir güzelliktir.
---------------alıntı---------------
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?