iyi parti

kerami pestenkerani
kurucu başkanları çıktığı programda karl popper, habermas, daron acemoğlu, ayşe buğra[ybkz]osman kavala'nın eşi[/ybkz], Foucault referansları gösterince taha akyol'u "bir milliyetçiden bunları duymak.." şeklinde şaşkınlığa gark etmiştir. ancak bu kurucu genel başkan, kendisiyle ilgili karalamalara istinaden bir mitingde ise, "benim iffetime bir şey söylenirse bunun cevabını vermek önce kocama sonra oğluma vazifedir," merkezli şiddetten beslenen, popülist ve cinsiyetçi bir laf söylemiştir. çünkü taban iğrenç bir gazla çalışıyor. hatırlarsınız, yakın zamanda mafyöz bir zat on altı yaşındaki çocuğu istismar etmişti, iyi parti'nin de tabanını oluşturan milliyetçi kesimin yayın organı, haberi pedofili vurgulu değil de "sinan oğan'ın yakın adamı ibne çıktı" manşetiyle vermişti. çünkü sağcılık, zaten doğası gereği ayrıştırıcı, x'in y'den ayrıcalıklı olduğu görüşüne dayandığı için ve tarih boyunca yaptıkları şiddet yanlarına kar kalmış bu taban da kendi tayfasının bir başkasının vücut bütünlüğüne yaptığı ihlali, tekil zorbalığı, güçsüzü ezmesini umursamıyor hatta erkeklik göstergesi olarak görüyor. eee.. bu saydığım eylemlere bir de penetrasyonu eklediğinde ise tecavüz olmuyor mu zaten? şimdi bunların taban bu. buna bir miktar muhafazakar bir miktar da denyo chp'li ekleyince sana iyi parti'nin seçmen kitlesi çıkıyor.

bu bağlamda meral akşener'e bakınca, felsefi referanslar veren bu başkanın bugün atatürk, yarın hayırlı cumalar propagandası yaparak oy toplayacak sığlıkta olması çok üzücü. peki sadece üzücü mü? erbakan'ın milli görüş gömleğini çıkartan tayyip erdoğan ve abdullah gül'ün başı çektiği yenilikçi tayfayla akp'nin kuruluşunda yer aldı. öncesi çillerli dyp. ülkenin en karanlık sır küplerinden ağar'ın susurluk skandalından sonra içişleri bakanlığını bırakmasının ardından içişleri bakanı oldu. partide köksal toptan'ın yanında yer alıp çiller'e muhalif oldu, kaybetti. ağar'la yakınlaştı. sonrasında ise benzer dalgalı bir spektrumu var meral akşener'in.
sözlük jargonuyla konuşmam gerekirse meral akşener=burak yılmaz. paragraf başında sorduğum üzücü olup olmadığı sorusuna ek olarak meral akşener tehlikeli de. çünkü parlamenter sistem, demokrasi insan hakları, refah, her alanda özgürlük gibi nihai kriterler kadının sikinde bile değil. yanına alsın ali türkşen gibi işkenceyi savunan, devletin insan onuruna aykırı fiilinin nasıl çözülmelere neden olacağını öngöremeyen militarist tipleri. belki de bu adamlar, kendilerine biraz hukuk ve insan hakları eğitimi verilse akıllanacak iyi insanlardır, bilmiyorum. ama yanında yer aldığı insanların çeşitliliği ve kalibresi ile felsefi bilgisine rağmen sakil popülist söylemleri sonucunda meral akşener'in kesinlikle iyi biri olduğunu ya da söylemeyi çok sevdikleri o vatan, millet, devlet retoriğindeki kavramları bilse bile umursadığını düşünmüyorum.

iyi parti'nin vaatlerine de baktım. bu rejimde kurulmuş yeni bir partinin söyleyeceği temel vaatler olsa da birçok eksik ve detaya girmeme gözüme çarptı. bu konuda chp'ye benzettim. izninizle, chp detaysızlığına/dandikliğine birkaç örnek vereyim. 1- chp'li bülent tezcan'ın, tayyip erdoğan hakkında "faşist diktatör" tanımı yapsa bile asıl önemli husus olan, tayyip erdoğan'ın hangi fiilleri onu bu tanımı yapmaya ittiğini söylememesi. 2- uğur dündar'ın sunduğu halk arenası'nda gaza gelen hüsnü bozkurt'un coşkuyla "onları denize dökeceğiz" demesi. 3- taşak konusu olduğu dindar kesimin gözünü boyamak adına kılıçdaroğlu'nun ithal etler için yaptığı popülist besmelesiz kesim yorumu. 4- adalet yürüyüşü'nde gazetecilerin haksız tutuklu oldukları chp'liler tarafından söylense de
iddianamelerdeki suçlamalar ile delilsizliğe değinilmemesi ve yalaka basının yaptıkları ile tutuklu gazetecilerin karşılaştırmasının yapılmaması. jogging yapar gibi yüründü, mustafa kemal'in askeri olundu ve dönüldü.
takip ettiğim kadarıyla iyi parti'de de bunu gördüm. chp'ye istinaden biraz daha fazla bayrak sallanır ve bayraklarda atatürk logosu olmaz. ancak bu denli karalamalara, tehditlere engellemelere rağmen iyi parti'nin kurulabilmesi takdir edilesi. akp'liler parti için sabun köpüğü dese de iddialı bir parti olduğunu bildikleri için bu kadar yıpratmaya çalışıyorlar. meral akşener buna direndi. kılıçdaroğlu bu konumda genelde geri vitese takıyor. akşener, kulis oyunlarını da iyi oynayacağa benzer. parlamenter sistem için güçlü bir partinin varlığı iyi gibi görünse de demokratik bir parti değil iyi parti.

söylemlerinin içinin dolu olduğu ve nabza şerbet vermek yerine vizyonuna sebat eden iki lider var: toker ile demirtaş. hatta hdp'liler bu konuda akademik bir jargonda konuşabiliyorlar. meral akşener'in tek derdi, kendisinin kazanacağı güç gibi duruyor.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol