ilber ortaylı

gidiyorum bu
beşiktaş inönü stadyumu projesi ile ilgili yaratılan tartışmalara kendisi de dâhil olmuştur.

--alıntı--

şahsen beşiktaş takımını tutarım, 100. yılda kilometrelerce uzunluktaki bayrağı taşıyanlardanım. kızım da beşiktaş’ın maçlarına gider. bu nedenle açıkça söylüyorum; galatasaray’a tahsis edilen büyüklükteki ve konumdaki bir arazinin beşiktaş’a da verilmesi gerekir. belki bugünkü stadın olduğu yerde de düşük profilli, gelir getiren, otopark gibi bir tesis bu takıma tahsis edilebilir. ama mevcut stadyumun büyütülerek orada tutulması bu şehre, bu tarihe, bu çevreye karşı vahim bir saygısızlık hatta cinayettir.

şükrü saracoğlu’nun hükümeti zamanında bu stadın buraya yapılmasında ben bilgisizlik değil her şeyden önce bir “kasıt” görürüm. kültür bakanımız ertuğrul günay bu konuda haklıdır. “boşver adamların sarayını” zihniyeti hakimdir.

dolmabahçe sarayı bizim 19’uncu yüzyılımızın tarihidir. büyük atatürk’ün ikametgahıdır. avrupa’nın en büyük ve en mutantan sarayı değildir ama dönemin hükümdar evleri içinde boğaz’ın kenarındaki konumuyla en güzel örneklerden biridir. 1980’lerde üstteki koruya swissotel’in inşa edilmesi (ki hiç tartışmasız gayet çirkin bir yapıdır) sarayın havalandırma kanallarını tıkamıştı. daha önce bu stadın oraya yapılması da bütün mühendislerin ifade ettiği gibi, dolma bir zemin üzerinde inşa edilen sarayın denize doğru kaymasına sebep olacaktır. yetmemiş gibi ritz-carlton’u da o bölgeye inşa ettiler.

bunların hepsinin tabii tazmin edilerek tarihimizin en önemli anıtlarından biri olan dolmabahçe sarayı’nın üstünden kaldırılması lazım. çünkü acı tatlı hatıraları, üslubundaki güzel ve uyduruk yönleriyle dolmabahçe sarayı yakın tarihimizin önemli bir parçası, istanbul’un vazgeçilmez bir güzelliğidir. onun etrafını heyulalarla kuşatmak bir toplumun görgü ve zevki için iyi bir intiba bırakmaz. beşiktaş’ın stadyumunun daha iyi bir yere, daha geniş bir şekilde ve bu müstesna kulübe daha çok gelir getirecek bir biçimde yeniden inşası gerekir. niçin küçük düşünülüyor ve bu küçük düşünmenin bedelini niçin 19’uncu asır tarihimizin bu temel eseri ödüyor?

--alıntı--

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol