var olan 'tarafların' var olma sebebidir. maalesef, türkiyede herhangi bir kendi işine gelmeyen bir olay yaşandığında, bu, kimliği belirsiz ama özelliği belirli bir -o an hayal ürünü- kişiliği veya kişileri, kendine taraf oluşturmak maksadı ile yaftalama veya gruplama hakkı doğuruyor. yani, karşıda herhangi bir muhatap belirli olmasa bile varmışçasına genelleme yapılabiliyor.
bu konunun ideolojik yönü, haklı-haksız durumu gibi etkenleri hesaba katmıyorum.
misal, "başörtülü bacılara kötü muamelede bulunanlar...", "atatürk'e laf edenle...", "sanat için soyunana alkış tutup, allah için giyinene zulüm edenler...", "inanmayanlar...", "cehape zihniyeti...", "onlar..." vs. gibi.
kısıtlı örneklerler görünen o ki, aslında muhatap bir kişilik veya kişiler net olmamasına rağmen taraf oluşturan ve hatta düşmanlık oluşturan genellemeler aslında çoğunlukla ülke gündeminden hiç düşmeyen siyaset karmaşasının farklı bir ürünü veya keşfi. az evvel okuduğunuz gibi ideoloji açıdan kesinlikle doğruluğu veya yanlışlığı sorgulanmıyor. zaten gerek de kalmıyor; fikri olmayan insan ezikliği kendisini hemen bir tarafın içinde kabul ediyor.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?