getirdiklerine bir bakalım;
öncelikle gelişmiş ülkelerde böyle değil mevzusu bizim ülkemiz özelinde bir gerekçe olamaz. bizim ülkemiz gelişmiş bir ülke değil zira. biz hala töre cinayetleriyle,namus cinayetleriyle uğraşan, kadınları 2. sınıf vatandaş gören bir ülkeyiz. getirilen değişiklikleri buna göe değerlendirmekte fayda var.
artık eğitim zorunlu olmayacak bir kere. 12 yıllık zorunlu eğitim masallarını geçelim lütfen. açıköğretim gibi sikindirik bir sistem getiriyor bu yasa. artık isteyen çocuk 4 yıldan sonra açıköğretim sistemiyle eğitim almaya devam edecek. gelişmiş ülkelerde kız çocuğu 2. sınıf evlat olarak görülmüyor tabi. ama bizde öyle değil. bu mantıkdaki insanların özellikle kız çocuklarını okula göndereceklerine inanan var mı bilmiyorum. pek yakında birlikte görürüz zaten.
bunun dışında 4 yıllık eğitimden sonra çocukları "yeteneklerine göre" meslek liselerine yönlendirme durumu var. bunu da hep birlikte göreceğiz ama ben baştan söyleyeyim, ilk 4 yıllık eğitimi bitiren çocukların önemli bir kısmının yeteneği "din" konusuna olacak ve dini ağırlıklı eğitim veren orta okullar yeniden hortlayacak. 10 yaşındaki çocuk bunu ne kadar tercih edebilir, ne kadarı aile baskısıyla olur bir düşünmek lazım.
her şeyi geçelim. bu yasanın geçirilme şekline bir bakın yahu. milletvekilleri yerde tekmeleniyor, konuşmasınlar diye kürsüye adam dikiliyor. muhalefet ve sivil toplum örgütleri ağzını açınca açtığına pişman edilip susturuluyor. azıcık aklı olan insan bir düşünür yahu nedir bu telaş diye.
getirdiklerini hep birlikte göreceğiz zaten. avrupa birliğinin eğitim raporunda son sırada olan bir ülke olarak gelişmiş ülkelerle yarışmak istiyorsak sistemden ziyade zihniyetleri değiştirmeliyiz. yoksa başbakanın isteği olan "dindar ve kindar gençlik" hayallerini gerçekleştirmek için kanun değiştirmekle bir sik olmaz.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?