cenk gönen

la bebe
Biraz "fazla" olan kalecimiz. Adam alışılmışın çok üstünde bir seviyede seyrediyor, seviyeyi yükseltiyor. Alışkın değiliz bunlara.

---------------alıntı---------------

Zihinsel hazırlık demişken, geçen sezon 2-1 kazandığınız Galatasaray maçından sonra yediğin golle ilgili sorulan bir soru üzerine Nietzche'nin ''Unutan iyileşir'' sözüne vurgu yaparak, ''Unutursan iyileşirsin'' demiştin. Felsefeye meraklı olduğunu, hatta bu merakını takım arkadaşlarına da aşılamaya çalıştığını biliyoruz. Felsefeye olan bu ilginin nereden geldiğini söyler misin öncelikle?

Felsefeyle ilgili olmamda zihinsel performans antrenörüm Ersin Afacan'ın katkısı ve yönlendirmesi var. Mesela son zamanlarda okuduğum Lou Marinoff'un "Felsefe hayatınızı nasıl değiştirir?" kitabını çok beğendiğimi söylemek isterim. Stoa felsefesine de ayrı bir merakım var. örneğin Stoacı filozoflardan biri olan ve aynı zamanda Roma imparatorlarından Marcus Aurelius'un dediği gibi "Evren değişimdir. Hayatlarımızı düşüncelerimiz yaratır." Dolayısıyla düşüncelerimiz bizim için çok önemlidir. Düşüncelerimizi de sahip olduğumuz bilgiler oluşturur genelde. Felsefe de kelime anlamı olarak bilgeliği sevmek, bilginin peşinden koşmak anlamına geldiği için felsefe okumak ve hayatıma felsefeyi katmak öncelikle bana düşünce çeşitliliği kazandırdı. Artık çok daha planlı ve sistemli düşünüyorum ve en azından bu şekilde düşünmeye çalışıyorum. Ayrıca Lou Marinoff'un ve Epiktetos'un bütün kitaplarını tavsiye ederim.

Peki, Nietzche'nin bu sözü dışında, kendine örnek alıp, hayat içerisinde bunu prensip haline getirdiğin söz ya da sözler var mı?

Bir insanın hayat felsefesini pek çok felsefi prensip oluşturabilir. çünkü felsefede olduğu gibi hayatta da kesin doğrular yok. Benim hayat felsefemde iki temel soru var. Birincisi, ben mutlu ve dopdolu bir yaşamı nasıl yaşayabilirim; ikincisi de ben nasıl iyi bir kişi olabilirim? Bu iki soruya pek çok felsefi akım ve filozof cevap vermiştir. Benim için ise Stoa felsefesi ve özellikle Epiktetos'un düşünceleri çok önemli. Mesela kontrol edebileceğiniz ve edemeyeceğiniz şeyleri öğrenmek ve buna göre yaşamak bile bir erdemdir. çünkü böyle yaparak kontrolünüz dışındaki şeylerden dolayı endişelenmezsiniz. Dolayısıyla bilgiler değil, alışkanlıklar önemlidir. Siz de takdir edersiniz ki değerli şeyler konuşmakla değerli şeyler yapmak arasında çok fark var.

---------------alıntı---------------
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol