dokuz aylık

newcastle
sokak futbolunun efsane oyunu. farklı yörelerde başka başka isimlerle anılmakla birlikte en yaygın kullanımı budur.

oyunun kuralları, bir sokak oyunu için fazla detaylıdır ama anlaşılması kolaydır. oyuna başlarken kaleye kimin geçeceği top sektirmek suretiyle belirlenir. en az sektiren kalede başlar.

her oyuncunun topla her buluşmasında bir defa dokunma hakkı vardır. ancak oyuncu topu yere düşürmediği sürece istediği kadar dokunabilir. atılan golün skora dönüşebilmesi için havadan gelen topa vurulması gerekmektedir. topun auta çıkması; yerden gelen topun gol yapılması; kalecinin topu, şut yere değmeden tek hamlede kontrol etmesi; topa bir seferde birden fazla kere dokunulması kalecinin değişmesi sebepleridir. bu durumda oyun durmakta ve son dokunan kaleye geçmektedir.

oyun, kalecinin toplam dokuz skorla oyun dışında kalmasıyla sona erer. tercihe göre[ybkz]swh[/ybkz] kalan oyuncularla oynanmaya devam edilir. bu kırılımda kalan iki oyuncu arasından galibi, karşılıklı yahut oyuncular arasından seçilen bir kaleciye atılan penaltı atışları belirler.

peki "dokuz skor" ne demek?

bu oyunda yukarıda bahsettiğim üzere gol atmak, skor elde etmeye yeterli bir durum değildir. bununla birlikte her skor eşdeğer de değildir. şöyle ki; ayakla yapılan normal skor 1, kafa 3, bacak arası[ybkz]swh[/ybkz][ybkz]swh[/ybkz] 5 ve artistik hareket[ybkz]swh[/ybkz][ybkz]swh[/ybkz][ybkz]swh[/ybkz] 7 skor kabul edilir. iki ya da üç durumun birlikte gerçekleşmesi halinde ulaşılan skor toplanarak sonuca ulaşılır.[ybkz]swh[/ybkz] oyundaki skor mantığı, ayları sembolize ettiğinden; toplam 9 skora ulaşılması çocuğun doğmasına delalet etmektedir ve kaleciyi oyun dışında bırakmaktadır. tercihe göre 9 skor elde edildikten sonra kalecinin oyunda kalıp kalmayacağına son skoru yapanın atacağı penaltı vuruşu karar verebilir. bu durumda gol olursa kaleci oyun dışında kalacak, olmazsa penaltıyı atan kaleye geçecektir.

bazı versiyonlarında oyunu bitiren skorun artırılması[ybkz]swh[/ybkz][ybkz]swh[/ybkz][ybkz]swh[/ybkz], kalecinin topu havada yakaladıktan sonra topla birini vurması ve vurduğu kişinin kaleye geçmesi, oyunun "otomatik" oynanması (kaleci değişir değişmez oyun durmadan yeni kalecinin hanesine hemen başlaması), miras (skor hanesinin yeni kaleciye devredilmesi) gibi ek detaylardan da faydalanılabilir.

eksik bir noktası varsa affola.
forzaquila
ilkokul yıllarımızın en güzel oyunudur.kaledeki eleman 'anne' olmaya yaklaştıkça ortalık gerilir,pantervari kurtarışlar,çirkeflikler yaşanabilir,hangi golün artistik olup olmadığı da yine bir tartışma nedeni olabilmektedir.
genckartal301
ilk 9 aylık olan anne olurdu. sonra ki kişi sayısına göre değişir ama 5 kişi oynuyorsa;

1. 9 gol yiyen anne
2. 9 gol yiyen abla
3. 9 gol yiyen kız kardeş
[ybkz]swh[/ybkz]
4. olan erkek abi
5. olan baba oluyordu.

9 aylık olana son golü atan kişi isim koyardı öyle oyundan şutlardı. bizim mahallede isimler hep aynı olurdu. hatırladığım aylık isimleri ; "orospu naciye, fingirdek leyla, piç rıza, fırıldak ali" falan. daha yaratıcı isimler hatırlayanlar elbette vardır.

bunu çoğu yerde görmedim ama bizim mahallede oyundan elenen bütün çocuklar ve anne oyun bitince baba olanın elini öpüyorlardı. anne üzerine çok iğrenç muhabbetler dönüyordu. zamanında bizim mahallede anne olan kişi çocukluğunda travma yaşamış olan kişidir diyebilirim.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol