19 mayıs

hurremsoultan
---------------alıntı---------------
ey türk gençliği !
memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. hattâ bu iktidar sahipleri, şahsî menfaatlerini, müstevlîlerin siyasi emelleriyle tevhid edebilirler.

ey türk istikbalinin evlâdı!
işte, bu ahval ve şerâit içinde dahi vazifen, türk istiklâl ve cumhuriyetini kurtarmaktır!
mustafa kemal atatürk.
---------------alıntı---------------
avcarlıçürük
şu günlerde birtakım hazımsızlar tarafından "atatürk'ü anma" ifadesi kaldırılıp "gençlik ve spor bayramı" olarak yeni neslin zihnine yerleştirilmeye çalışılan gündür. bu günün gençlik ve spor bayramı ilan edilmesi daha sonra gerçekleşen bir olaydır, esas önemi atatürk'ü anma günü olmasıdır. gençlik ve spor bayramı ilan edilmesi ise beşiktaşımız sayesinde olmuştur.

http://www.bjk.com.tr/tr/haberler.php?h_no=20690
şutmesafesişutpozisyonu
Kurtuluş savaşının başlamasını temsil eden 19 mayıs Atatürkün samsuna ayak basmasının kutlandığı, Beşiktaşın ve beşiktaşlıların katkılarınında olduğu bu bayramı, kuzey kore törenleri veya karton taşımak sanan, veya çocuklar üşüyordu iyi oldu diyen zihniyetlere hatırlatmak isterim.
Kendi milli değerlerini bilmeyen ve daha doğrusu neyin ne olduğunu bilmeyen varsa aramızda ki kıt beyinlerin aşağıdaki yazıyı okumasını tavsiye ederim.Ama çoğunun uzun olduğu için bu yazıyıda okumayacağını biliyorum.



---------------alıntı---------------
19 Mayıs’ı Türkiye’ye armağan eden, en büyük Beşiktaşlı Atatürk’tür... 19 Mayıs’ı Gençlik ve Spor Bayramı’na dönüştürmek ise bir Beşiktaş zaferidir.


19 Mayıs 1919, Ulu önderimiz Atatürk’ün Samsun’da Milli Mücadele’yi başlatarak, Türk Milleti’ne istiklali için yeşil ışık yaktığı en önemli gündür. işte her yıl yurdumuzun çeşitli kentlerinde büyük bir arzu ve heyecanla kutladığımız 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, bu nedenle milletimiz için apayrı bir önem taşımaktadır.

Bugünün, Beşiktaş için de çok büyük anlamı vardır. çünkü 19 Mayıs’ı Türkiye’ye armağan eden, en büyük Beşiktaşlı Atatürk’tür. 19 Mayıs’ı Gençlik ve Spor Bayramı’na dönüştürmek ise bir Beşiktaş zaferidir. Nasıl mı?

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, ilk defa olarak 24 Mayıs 1935’de “Atatürk Günü” adı altında yapılmıştır.

Ebedi şef Atatürk’e gençliğin beslediği sevgi ve saygıyı dile getirebilmek amacıyla bir “Atatürk Spor Günü” organize etmeye karar veren Beşiktaş Jimnastik Kulübü, 1935 Mayıs ayı içinde Galatasaray ve Fenerbahçe kulüpleri ile bir toplantı düzenleyerek, bu fikri ortaya atmış ve Ulu önderimiz Atatürk spor şölenine her iki kardeş kulübün tam kadrolarıyla katılması için karar alınmıştır.

24 Mayıs 1935 günü bu bayram münasebetiyle, Fenerbahçe Stadı’nda yapılacak hareketleri seyretmek üzere 20 binden fazla seyirci toplanmıştır.

O gün müsabakalardan önce yapılan resmi geçitte, başta 100’ü aşkın sporcu kadrosuyla Beşiktaş, onu takiben Fenerbahçe ve Galatasaraylı sporcular, bir örnek kıyafetleriyle başları dimdik, gözleri ilerde, göğüsleri kabararak sert adımlarla yürürlerken, çılgınca alkışlanmışlardır. Bu fevkalede olaydan kısa bir zamandan sonra, Türk Spor Teşkilatı ileri gelenleri, 1924’ten beri her yıl yapılmakta olan Spor Kongresi için, Ankara’da biraraya gelmişlerdi.

Beşiktaş’ın kurucularından Ahmet Fetgeri Bey, ilk gün kürsüye çıkmış ve şu teklifi yapmıştı kongreye: “Muhterem Kongre üyeleri, Beşiktaş Jimnastik Kulübü, uzun zamandan beri tasarlanmakta olduğu bir spor projesini, kardeş kulüpler olan Fenerbahçe ve Galatasaray ile nihayet tatbik mevkiine koymuş ve 24 Mayıs 1935 günü Kadıköy sahasında bir “Atatürk Spor Günü” düzenlemiştir.

Türk spor basını ve spor kamuoyunda çok geniş yankılar uyandıran bu gençlik hareketi, gerçekte Türk Gençliği’nin Ulu önder Atatürk’e olan sevgi ve saygısını gösterebilmesi için bir vesile olmuştur. Amacımız şudur: istanbul’da gerçekleştirdiğimiz bu “Atatürk Günü”nün tüm Türk Gençliği’ne maledilebilmesi için 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı adı altında ve her yıl yapılmasını teklif ediyorum. Kabul edilmesi halinde bu karar, Beşiktaş Kulübü’nden çok, kongrenin onuru olacaktır. Saygılarımla.”

Ahmet Fetgeri Bey, alkışlar arasında kürsüden indikten sonra, tasarı oylama kabul edilmiş ve Atatürk’e arz edilmiştir. Ebedi şef, bu güzel tasarıyı tereddüt etmeden kabul etmiş ve kanunlaşması için ilgililere gerekli son emirleri de vermiştir.

işte 1935 yılının Mayıs ayı içinde Beşiktaş Jimnastik Kulübü tarafından ortaya atılıp, gerçekleştirilen bu gençlik hareketi kanunlaştıktan sonra, “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” olarak büyük bir coşkuyla, büyük bir onurla nesillerden nesillere kutlanmaya devam ediyor.

19 Mayıs; Türkiye’nin, Gençliğin, Sporun ve en çok da BEşiKTAş’ın Bayramı’dır.

---------------alıntı---------------

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol