üretim araçları ve sosyalizm

dingoc
karl marxın kurduğu ve devrimin kaynağı olarak proleteryayı göstermesine sebep olan ilişkinin tarafları. üretim araçlarının hakimiyeti kimde olursa, üretim süreçlerinde aktif rol alanda hakim sınıf olacaktır. dolayısıyla esas mesele atık değeri oluşturacak olan üretimdir. fakat ilerleyen teknoloji ve üretim aşamasında en etkin rolü bilgisayarın almasıyla bu ilişki zarar görmüştür bence.
ozdemirozdemir
üretim araçları; sosyalizm'in, üstünde durduğu temel noktadır. 'alt yapı' şeklinde isimlendirilen bu araçlara sahip olan taraf, diğer insanlar ve '(b: üst yapı)[ybkz]swh[/ybkz]' üzerinde ekonomik bir baskı ve ezme gücüne ve kontrol altına alma-yönetme hakkına sahip olacağından, bu araçlar halkın tümüne ait olması amacı ile devlet kontrolüne verilmesi ile çözüme varılır. dikkat edilmesi gereken nokta; o anki hükümet, karizmatik veya geleneksel bir otorite olmayıp, akılcı bir halkın, rasyonelce ve hatta az çok pragmatistçe kararı ile gelen rasyonel kimlikler olmalıdır. halkın sömürüsü bu şekilde engellenmelidir.

sosyalizm ise, ihtiyaç ve yetenek eğrisi ortalaması ile, ama kesinlikle bir diğerinin hakkına el koymadan, veri aldığı üretim araçlarında oluşan ekonominin, halk arasında homojen olarak dağıtılmasını ve böylece toplumsal refahı sağlamayı amaçlayan, sosyolojik ve ekonomik bir sistemdir.

senelerdir insanlara 'allahsızlık' olarak tanıtılan ve en kötüsü öğretilen bu sistemin işi, ne ahlakla, ne dinle, ne de inançla ilgili değildir. söz konusu sistem, bahsi geçen bu toplumsal veya bireysel yapıların, istismara çok açık olduklarını ve üretim araçları ile desteklendiği takdirde, halkın özgür iradesi üzerinde aşırı baskı yaratacağını, daha ilerisi halkı köleleştireceği düşüncesi ile, bu kısımlardaki hareketlenmeleri, halkın refahına tehdit olarak görür ve önlem alır. bu önlemler, önce halkın eğitim düzeyini yükseltmek ve en üst düzeyde tutmak, sonra kişisel çıkarcı faaliyetleri uzaklaştırıcı anayasa hükümleri ile korumaktır. ancak hiç kimseye, düşünceleri için eziyet ve işkence edilmeyecek ve hiç kimsenin onur ve gururları ile oynanmayacaktır.

kendi düşünceme göre, bu güne kadar anlayabildiğim islam kültürü de bu yaklaşımlara karşı olmamakla, destekler nitelikte olduğu, yine en azından benim için, ortadadır. belki tüm insanları korumaya çalışması ve eşit tutmaya yönelik olması bu tür bir çağrışım yaptırmış olabilir.

sonuç olarak; iki terim arasındaki bağlantı, biri ekonomik ve sosyolojik bir sistem, diğeri bu sistemin kavramı hatta içeriği olmasıdır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol