komünizm

0 /
cochaco
ütöpyada, yani herkesin eşit, insanların sevgi dolu, kötülüklerin olmadığı zaman kendiliğinden uygulanacak rejim. [ybkz]swh[/ybkz]
seanpaul
alt tabaka insanların uygulamaya konacağından memnun olacaklarını düşündüğüm eski bir yönetim biçimi...
forzanarchy
faşizmin kardeşi. teorik olarak iyi bir yönetim şekli ancak gerçek hayatta bir geçerliliği olmadığı gibi tam anlamıyla uygulanması imkiansızdır, uygulanamadığı taktirde zaten tek adam yönetimine döner.

hepimiz eşitiz ama ben sizi yöneteceğim. akıllı olun lan! [ybkz]swh[/ybkz]
ger0nim0
güzel bir ütopyadır sadece...dünya üzerinde şimdiye kadar uygulayabilmiş bir toplum henüz yoktur...sovyetler birliğini örnek olarak göstereceklere karl marx ı bir kez okumalarını tavsiye ederim...zira sovyetlerdeki rejim ile komünizmi aynı cümlede kullanabilmek için biraz zeka özürlü olmak gerekeir...askerin ve polisin olduğu bir komünizm mümkün değildir...hele ki komünizmde bir iktidardan bahsetmek zaten anlamına ihanettir...komünizmin uygulanabilmesi için insanın ego denen canavardan kurtulması gereklidir...dolayısıyla dediğim gibi bulunduğumuz durumda ancak ve ancak güzel bir ütopya olabilir...
guti reyiz
mustafa kemal'in karsi oldugu sistemdir.

- Şurası unutulmamalı ki, bu tarz-ı idare, bir bolşevik sistemi değildir. Çünkü, biz ne bolşevizim ne de komünist; ne biri ne diğeri olamayız. Çünkü, biz milliyetperver ve dinimize hürmetkarız. Hülasa, bizim şekl-i hükümetimiz tam bir demokrat hükümetidir ve lisanımızda bu hükümet halk hükümeti diye yad edilir. [ybkz]swh[/ybkz]

- düşünce akımları cebir ve şiddet ve kuvvetle reddedilmez. tersine takviye edilir. buna karşı en etkili çare, düşünce akımına karşı düşünceyi oluşturmak, düşünceye düşünce ile karşılık vermektir. bundan dolayı, komünizmin memleket için, milletimiz için, dinimiz için, kabul edilmez olduğunu anlatmak, yani kamuoyunu aydınlatmak en yararlı çare görülmüştür... [ybkz]swh[/ybkz]

- Komünizm, Türk Dünyası'nın en büyük tehlikesidir. Her görüldüğü yerde ezilmelidir. [ybkz]swh[/ybkz]
ozdemirozdemir
herkese yeteneği ve ihtiyacı kadar mal-mülke sahip olma limitinin uygulanmasıdır.sanılanın aksine baştaki devlet bir reis,bir başkan veya lider gibi değil;toplum arasında dağıtım görevini üstlenir.bunlar olayın küçük bir bölümü...aslında amaç din,dil,ırk,renk tabanlı kurulmuş örgüt ve toplaşmaların yok edilmesidir.burda kasıt din yoktur değildir,din ile yönetilemezdir.amaç basittir;sömürgeyi engellemek.

nitekim bulunduğumuz yıllarda insanları bu şekilde kışkırtmak veya bir çatı altında toplamak çok kolay olduğundan ütopyadan çıkması gereken bir fikirdir.

not:elin faşisti ırk gözetirken,elin dindarı illaki din derken benim komünizm demem de suç olmamalıdır,bir düşüncedir...
xxkralcarsi0
bazı yönünü beğenip bazısını beğenmediğim toz pembe rejim. herkes eşit olacak diyor . lakin imkansız gibi görünür bana .
karanartal
tarih olmuş yönetim sistemidir. bu sistemde iki ineğiniz vardır. ineğin sahibi aslında devlettir.sütünü sağarsınız, devlet sütü sizden alır,size ineğin yemini, kullanacağınız kadar sütü verir.
kerami pestenkerani
komşusunun karısı apartmanın merdivenlerinden çıkarken eteğinin altından bakan sapkın, sarhoş ve anarşistlerin bel bağladığı iğrenç ideoloji. bekliyorlar ki komünizm gelsin de poligamik ve organik yaşasın amına koduğumun at hırsızları.
ozdemirozdemir
kurucusu,sosyoloji'nin kurucularından ve eleştirel bir bakış açısıyla pozitivizm ve yorumlayıcı eleştirmiş olan,bir toplumu anlarken 'iyiye' yönelmeyi amaçlayarak,önce ki düşünce akımlarından faklı bir 'değer' açılımı da yapan karl marx tır.

marx'ın dialektik daha açıkça çatışmacı olarak adlandırdığı yaklaşıma göre;günün birinde toplumların ulaşacağı en üst seviyedir. bunun dayanağı kapitalizm'in ortaya çıkardığı farklılık,üstünlük gitgide etkinliğini arttırırken kendine bir rekabet sistemi geliştirecek,ve en sonunda o rakiplerin gücünün karşısında duramayıp uzlaşma yolunu seçecek ve komünizm için ilk adımlar atılmaya başlayacaktır.

komünizmin temeli,marx'ın alt tabaka diye tabir ettiği ekonomi ve üretim araçlarının sahiplerinin,üst tabaka din,siyaset,ideoloji gibi toplumsal kurumları kendi işlerini meşrulaştırmak için yönlendirebilmeleri üzerinedir.
marx'a göre işçi sınıfı verdiği emeğin karşılığını alamamakla birlikte,üretim aracının sahibine artı değer kazandırmakta ve bu hem emek hırsızlığı,hem de bir sömürge anlamına gelmektedir.

marx bu tür çatışmaları için,yanlış hatırlamıyorsam hegel'in diyalektik ile açıkladığı bir gelişme modeli ile açıklamış ve eninde sonunda komünizm kendini kabul ettirecektir demiştir. ilkeleri basittir;herkese yeteneğine göre,herkese ihtiyacı kadar.

benim görüşüme göre,bu olgu ismen komünizm olmayabilir. ama birgün mutlaka bir ekonomik devrim olmak zorunda olacak ve bunu yine halk,maalesef yıllarca ezilmenin ardından,bilinçlenerek yapacaktır.
konuşkankartal
kapitalizmin temel öğelerinden olan mülkiyet kavramını kabul etmeyen, kişilerin ihtiyacından fazlasına sahip olmasına izin vermeyen ve temelde herhangi bir gelenekçi, feodal, kutsal bir hiyerarşiyi de reddeden sistemdir çünkü herkesin eşit olduğu temeli üzerine dayandırılır.
insan doğasına aykırı olduğu savunularak ütopik bulunmaktadır. şimdiye kadar sscb, rusya ve yugoslavya da denenmiş ancak başarılı olunamamıştır, en azından netice iyi olmamıştır tabi bu başarısızlığı komunizme bağlamak ta haksızlık olacaktır.
dingoc
ortak yaşamın en üst halidir. göt kadar yaşam alanlarında birlikte üretmeyi, paylaşmayı beceremeyen biz benciller için imkansızdır.
ciyanfranko
çökmemiş bir sistemdir. (hiç bir zaman tam olarak uygulanmamıştır, zira globaldir bütün dünya komunist olmadıkça komunizm uygulanabilirliğini yitirir.)

herkesin kardeş olduğu bir ütopya değildir. (o sandığınız şeyin adı komünizm değil, anarşizm oluyor)

faşizmin kardeşi değildir. (elmalar armutlar karışmak falan)

tek tip bir komunizm yoktur. tıpkı tek tip bir cumhuriyet olmadığı gibi. bu nedenle komünizm lafını duyduğunuzda, "komünizm derken kimin komünist anlayışından bahsediyosun hemşerim" diye sormak da fayda var.

komünizm atla deve değildir. imkansız da değildir, en iyi de değildir, yaşam biçimi de değildir. bu en basit haliyle, ekonomik hayatı bizim pek alışık olmadığımız şekilde düzenleyen bir yönetim biçimidir. bize göre değil diye, bizden sonrakiler için de mi imkansız olacak?(pek iyimserim bugün)
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol