vatan borcu

dingoc
ülkemizde kullanımı çok sık olan, kişinin doğduğu büyüdüğü topraklara olan borcunu anlatan söz öbeği. her insanın kökleri doğduğu geliştiği topraktadır ve şüphesiz buradan beslenerek gelişir birey. bir borç olduğu da su götürmez bir gerçektir bu bağlamda.
bizim toplulumuzda erkekler için askerlik yapmak olarak görülen borç ödeme şekli aslen çok değişmiştir. en kısa örnek vermek gerekirse diğer ülkelerde sosyal hizmetler vardır. benim aklıma gelen bir diğer örnek devlet vazifesinde çalışmak olabilir.
bu arada devlete borç alacak hesabı yaparsak, totalde hemen her bireyin alacaklı çıkacağına inanıyorum
şutmesafesişutpozisyonu
diğer ülkelerde vatan borcu ödemenin farklı yolları vardır doğrudur. Ama bazı diğer ülkelerde bu borç 3 yıl askerliğe vede kadınlara zorunlu olarak çıkarmaktadır.
Kuşkusuz burada ülkenin tarihi,konumu ve ilişkileri çok önemlidir. Kanımca ülkemizde askerlik her erkeğin ödemesi gereken bir borçtur.çünkü ülkemiz diğer denilen gelişmiş ülkelerle kıyaslanacak durumda maalesef değildir.
Yani o ülkeler zaten sosyal devlet aşamalarını, insan haklarını ve diğer insani konuları çoktan halletmişlerdir.Bizde ise askerlikten önce halledilmesi gereken çok daha önemli meseleler vardır.
konuşkankartal
böyle bir borç yoktur..klişeleşmiş ve kutsallar arasına konulup tartışılması bile sözkonusu olmayan bir tanımdır.
hasbel kader her insan bir kara parçası üzerinde doğuyor ve bu toprağa ödenecek bir borç olmasa gereklidir.
en azından ülkemizdeki gibi sadece erkeklerin ödediği ve zenginden fakire, fakülte mezunundan ilkokul mezununa, vekil çocuğundan gariban çocuğuna göre değişen göreceli ve değişken bir borç olamaz.
20 yaşında ve hayatının çok başında bir erkek çocuğuna vatan o zamana kadar ne vermiştir ki bu çocuk vatana armağan olarak hayatını versin veya hayatını tehlikeye atsın?
hele hele bizim ülkemizdeki gibi doğru düzgün eğitim, sağlık ve sosyal imkanların vatandaşa verilmediği bir sistemde genç bir insandan ödünç bir hayat istemek ve bunu vatan borcu altında bir zorunluluk haline getirmek zorbalıktır.
metalmilitia
barış zamanında askıya alınması gereken borçtur, terör iç sorundur özel kuvvetler ilgilenmelidir. Ordunun her daim hazır bulunması gerektiği gerçeği de göz ardı edilemeyecekse bunun için de paralı askerlik devreye girebilir ve eli silah tutmayan ana kuzuları yerine profesyonel askerlerimiz olur. [ybkz]swh[/ybkz]
şutmesafesişutpozisyonu
Askerliğini yapmamış veya askerliği dost meclislerinde babalarından veya diğer kişilerden dinleyen kişilerin, içinde bulunmadıkları bir ortamı sadece Nefes filiminden veya sadece şehit haberleri ile askerliği bağdaştırmanın mantıklı olmasını kabul ederim.
Ancak kimsenin bu vatana millete bir borcu yoktur söylemi yanlıştır.Ayrıca askere giden herkes şehit olamamaktadır, gönül isterki 1 şehitimiz bile olmasın ancak geçen yıl askere giden ortalama 500.000 kişi var ve 125 şehit verdik geçen yıl örnek olarak Yani ortalama %0,0003'dür. ( 12.000 de 3)
Ayrıca 20 yaşında gençler dediğiniz o çocukların büyük bir bölümü, okuma yazmayı,atatürkü,zeytini, hatta türkçeyi askerlik sayesinde öğreniyor, ilk kez burda aşılanıyor.
Bunların arasında işsiz güçsüz olanlar , hiç olmazsa bir eğitim alıyor bazıları yemek yemeyi yatak toplamayı burda öğreniyor.Askerliği bitince gitmemek için ağlayan kaç kişi gördüğümü tahmin bile edemezsiniz.
Yani askerlik sizin düşündüğünüz gibi öyle korkutucu bir şey değil aslında.Nazi kampı değil, tamam belki gereksiz uzun ve zaman kaybı ama kimin için? Belki sözlük yazarları için doğru ama genel itibari ile değil.
Haa siz ülkemin bana ne ihtiyacı var, gitsin ahmetin oğlu, ben zaten türkiyenin gerçeklerini biliyorum diyorsanız paralı yapma şansınız hatta artık vicdani ret yapma şansınız da var ayrıca.
newcastle
bu vatan senin en iyi şartlarda yetişmene yardımcı olduysa, insanca yaşayabiliyorsan, mutlu bir hayatın varsa, insanca hakkını talep edebiliyor, haklıysan elde edebiliyorsan; var olduğu söylenebilecek borçtur. aksi takdirde olmayandır, talep edilemeyecek olandır.

ilkokulda öğretilen bir şey vardı, her vatandaşın 3 temel vatan borcu vardır: vergi ödemek, oy vermek, -erkekler için- askerlik yapmak... bu kavram gitgide daraldı, askerlik yapmaktan ibaret olarak zihinlerdeki yerini aldı.

"lisans mezunusun zaten 5,5 ay dediğin nedir ki?" diye bakamıyorum maalesef, bu işin uzun dönem ihtimali de var çünkü. o halde benim kariyerimin başlangıcında kaybettiğim bir senem için ben de (vurgula: devlet borcu) falan gibi bir kavram uydurabilir miyim acep? ha ama maaş veriyorlardı değil mi uzun dönem yapınca? taam o zaman, ödeşmiş oluyoruz yani? benden başka bir şey istemeyeceksin değil mi devlet bey?
pepük
ödemenin gayet kolay olduğu borç. 5 dakikada kredi ile bir çok insan bu borcu ödemek için akın ediyorsa bu terslik var demektir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol