catenaccio

gidiyorum bu
italyanca (vurgula: asma kilit ) anlamına gelen defansif özellikleri çok belirgin olsa da tamamen kalenin önünde set kurma durumunun söz konusu olmadığı sistem. defans kurgusu genellikle üç savunmacıdan oluşmakla birlikte, en dikkat çekici özelliği sarkık libero anlayışının baskın olmasıdır. süpürücü konumundaki libero hemen önündeki iki defans oyuncusundan sekenleri toplamakla yükümlüdür. esas olan rakibin orta saha ve forvet oyuncularını yakından marke edebilmektir. sol kanatta ise ileri geri körük gibi çalışabilecek bir adama ihtiyaç duyulmaktadır. bu hattın hemen önünde ise çapa olarak adlandıracağımız bir defansif orta saha olmazsa olmazdır. defansif orta sahanın önündeki üçlüden bir tanesi ise tamamen top tekniğine dayalı performans sergileyen bir oyun kurucudur. en önemli unsurlarından birisi de ilerideki forvetinizin çok etkili olması gerekliliğidir.

1960'lı yıllarda arjantinli teknik direktör (vurgula: helenio herrera)'nın fc internazionale bünyesinde en ideal şeklini oynattığı ve çok büyük kupalar kaldırdığı bilinir. italya liginde orta / alt takımların büyük takımlara karşı sıkça başvurduğu bir tatktik olmuştur. (vurgula: beşiktaş) özelinde konuşacak olursak, mircea lucescu'nun oynattığı sistem de budur:

süpürücü libero: guiaro ronaldo

liberonun önündeki iki stoper: antonio carlos zago, ahmet yıldırım

sol kanat körüklü hücum bek: ibrahim üzülmez

defans hattının önündeki çapa: federico giunti

oyun kurucu: sergen yalçın, zaman zaman tümer metin

forvet: ilhan mansız

yine bu sistemin sadık uygulayıcılarından birisi mütevazi bütçelerle avrupa çapında ve la liga'da çok önemli işler başarmasına rağmen içeride/dışarıda kilit final maçlarını kaybedip, şimdilerde ise karadeniz semalarında boy gösteren arjantinli ihtiyar filintadır. (bkz: hector cuper)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol