dünyanın gelmiş geçmiş en büyük kumandanı

suspect
tek bir kişiye bu sıfatı vermek çok saçmadır.misal, büyük iskender. melek ya da peygamber olmadığı halde 3 semavi dinde çocuklara ismi verilen tarihte tek insandır. hiç bir savaşta yenilmemiştir.daha 10 yaşındayken pers büyükelçilerine doğudaki geçitler ve yollar hakkında sorular soran iskender, pers imparatorluğunu 2 sene içinde dize getirdi. pers imaparatoru 3. darius' un sayıca üstün ordularını, usta taktikleri sayesinde defalarca yenilgiye uğrattı. perslerin bir süreliğine aradan çekilmesiyle iskender büyük bir hızla mısır' a yürüdü. yolundaki bütün şehirleri kolayca ele geçiren iskender mısır' da bir kahraman olarak karşılandı. bu fetihle bütün doğu akdenizin hakimi olan iskender, eski kuzey afrika krallığının boyun eğmesi sayesinde makedonya sınırlarını doğuda kartaca bölgesine kadar genişletti.
bundan sonra pers imaparatoru darius' un büyük bir ordu toplaması üzerine tekrar pers toprakları üzerine yürüyen iskender, m.ö. 331 yılında pers imparatorluğuna tamamen son verdi. m.ö. 335-331 yılları arası süren sefer, fethedilen bölgelere bakıldığında oldukça kısa sürmüştür. ilerleyen yıllarda asya' ya ilerleyen iskender, m.ö 327 yılına kadar hazar denizi' nin güney kıyıları, afganistan ve batı türkmenistan dahil olmak kaydıyla orta asya' nın büyük bir kısmını ele geçirdi.
m.ö. 325 yılına kadar ordusuyla basra körfezine kadar inen iskender, yeni seferler için hazırlıklar yaptığı sırada babil' de hastalanarak öldü. vasiyetinde ülkeyi en güçlüye bıraktığını açıklaması yarım yüzyıl boyunca büyük çatışmalara sebep oldu.
büyük iskender' in bir general olarak eşi benzeri yoktur. uyguladığı taktikler her zaman riskli ama dahicedir. en büyük özelliği ordularını çok hızlı bir şekilde hareket ettirebilmesidir. bu sayede düşmanlarını hep şaşırtmış ve kısa bir süre içinde makedonya sınırlarını inanılmaz ölçüde genişletebilmiştir.
fethettiği yerlerde ordularına destek sağlamak için iskenderiye adıyla birçok şehir kurdu. bu şehirler her zaman en verimli ve kaynakları bol olan bölgelere kurulurdu. bunların en ünlüsü nil nehrinin ağzına kurulan ve zamanında bilim, teknoloji, ticaret merkezi haline gelen şehirdir. burdaki iskenderiye kütüphanesi dünyada şimdiye kadar yapılmış en büyük kütüphane olarak bilinir.
dünya fethetme isteğinin arkasında bütün toplumları birleştirme ve uyum içinde yaşama düşüncesi vardır. başka toplumların kültürleri saygı duyduğundan ele geçirdiği topraklardaki dini tapınaklara hiç zarar vermedi. mısır tanrılarını yunan tanrılarına eşit sayması, eşlerini pers kadınlarından seçmesi, onun makedonya dışındaki topraklarda da sevilen bir hükümdar olmasını sağladı.
iskender' in döneminde yunan kültürü, yunan dili çok geniş alanlara yayıldı. bu sayede iskender kendinden sonraki helenistik dönemin öncüsü olmuş ve roma imparatorluğunun temelini hazırlamıştır.
ger0nim0
ülkeden ülkeye, kültürden kültüre değişendir...orası gayet açık...ama benim için başka toprakları işgal eden değil, kendi üstünde yaşadığı toprağı, kültürü, insanı korumak için varını yoğunu ortaya koyan, koydurtan komutandır...savaş dediğin şeyin kendini,toprağını, kültürünü koruduğun zaman anlamı vardır...başkalarına saldırdığında değil...nurettin eşvak ın dediği o zaman anlamlı olur işte..."seni biz değil, buraya gönderenler öldürdü seni..."
dingoc
savaşan değil, savaşı durduran kumandandır. hiç bir insanın canı, iki apoletten değersiz değildir çünkü.
glnr1903
göreceli olandır. benim nezdimde nereleri fethettiğinden çok bunu ne için, kimler için yaptığı önemli olandır. bu yüzden türk halkı için atatürk napolyon ve iskender'den çok daha büyüktür. türk tarihine genel manada baktığımızda fatih sultan mehmet çok daha büyük komutandır benim düşünceme göre. avrupalılar ise kanuni'yi muhteşem ilan etmişlerdir.
konuşkankartal
bizim gibi klavye delikanlıların veremeyeceği karardır zira hiçbirimiz zannımca harp uzmanı değiliz.
tarihte kazanılan savaşların da iç yüzünü tamamıyla bilmiyoruz bu sebepledir ki hangi savaşın haklı olarak kazanıldığını bilmiyoruz.
yapacağımız tüm değerlendirmeler ideolojik ve devlet adamlığı üzerine olacaktır.
bununla beraber kumandanlar daha çok görev adamlığı kimlikleri ile bilinir. mareşal fevzi çakmak gibi
mustafa kemal atatürk, ismet inönü, fatih sultan mehmet,adolf hitler gibi kimlikler devlet adamlığı kimlikleriyle de değerledirilir.tarzlarını, düşüncelerini beğenip beğenmemek ayrı bir tartışma konusudur.
velhasıl-ı kelam sapla samanı karıştırmamak gerekir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol