uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin etkileri

kont brakula
bedenin hareketleri ve duyumları, iletişim ve kontrol merkezi olan beyindeki sinirler aracılığıyla oluşur. sinirler, sinir uçlarıyla haberleşir. bir sinirden gelen uyarı, diğerine nörotransmitterler[ybkz]swh[/ybkz] ile taşınır. uyuşturucu veya uyarıcı maddeler alındığında, sinir uçlarındaki geçişler engellenir. alınan maddenin etkisiyle, normal nörotransmitter seviyeleri aşırı yükselir veya azalır. geçiş yapamayan nörotransmitterler iki sinir ucu aralığında birikir. zamanla sinir uçlarının yapısı bozularak aradaki iletişim sekteye uğrar.

sinirsel iletilerin daha az iletilmesi ya da kendiliğinden ortaya çıkan kontrolsüz iletiler haline dönüşmesi,yaşananları yanlış algılamaya [ybkz]swh[/ybkz] hareket bozukluklarına, fiziksel iç dengenin sarsılmasına neden olur.

bu maddeler uzun süreli kullanıldığında etkileri, şizofreni ve depresyon gibi ruhsal bozukluk biçimlerine de benzemektedir. tekrarlanan madde kullanımlarında maddenin ani etkilerine karşı bir direnç geliştirilirse fiziksel bağımlılık oluşur.

beyni, sinirleri, sindirim-solunum sistemlerini, ciğerler, böbrekler ve gözleri olumsuz etkileyen başlıca maddeler; eroin, kokain, esrar, afyon, ecstasy ve lsd.

bağımlılık yapma riskine göre sıralama ise; en fazla kokain, eroin, nikotin ve daha düşük riskli alkol, afyon, ecstasy, amfetamin ve türevleridir.


uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin çeşitleri

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol