sözlük formatı

0 /
fani madida
Kartal Sözlük; Beşiktaş’a gönül veren herkesin hem Beşiktaş’ı hem de hayata dair insan aklıyla sınırlı herhangi başka bir konuyu özgürce konuşup tartışabildiği, herhangi bir menfaatten bağımsız olarak Beşiktaş’ın beslendiği değerler ekseninde konuşlanmış bir taraftar sözlüğüdür. Kartal Sözlük’e katılım hususunda herhangi bir zorlama veya engel bulunmamakla birlikte platform kalitesinin teminine yönelik olarak yazar alımlarında benimsenmiş olan bir sistem, diğer interaktif sözlüklerde olduğu gibi Kartal Sözlük’te de bulunmaktadır.

Bu bağlamda, Kartal Sözlük’te aktif olarak yazar olmak isteyen katılımcıların, sözlük formatına uygun 10 (on) adet entry girerek moderasyon incelemesinin sonucunu beklemeleri gerekmektedir (Çaylaklık Aşaması). Bu aşamada çaylak yazarın entry’leri yalnızca sözlük yönetimi tarafından görüntülenebilecektir. İnceleme sonucunda sözlük formatına hakimiyeti sabit görülen yazarlar onaylanacaktır. Onaylandıktan itibaren yazarın çaylaklık aşaması sona ermekle yazmış olduğu 10 entry ve onaylandığı tarihten itibaren yazacağı tüm entry’ler herkesçe okunabilir olacak, özetle kişinin Kartal Sözlük yazarlığı başlamış olacaktır.

Kartal Sözlük formatı ise aşağıda maddeler halinde sıralanmış olan kurallar bütününü ifade eder:

1) Entry; tanım, tanım devamı, örnek, alıntı ya da “bakınız” içermeli ve başlığı tanımlamalıdır. Bunlardan herhangi birini içermeyen entry’ler silinecektir. Yalnızca başka bir site linkinden veya daha önce Kartal Sözlük’te yazılmış bir entry’nin referans id’sinden ibaret olan entry’ler ise, formata aykırı olmamakla beraber bunun entry kalitesini düşürdüğü kabul edilecektir. İşbu durum özellikle çaylak yazarlar açısından anlam ifade edecek olup, başka bir site linkinden veya daha önce Kartal Sözlük’te yazılmış herhangi bir entry’nin referans id’sinden ibaret olan çaylak entry’leri yok hükmünde kabul edilecektir.

Bir başlığın ilk entry’si ise salt “bakınız”dan ibaret olamaz. İlk entry kesinlikle tanım olmalı ve başlığı tanımlamalıdır.

2) Entry ve başlık içerisinde küfür etmek serbest; şahıslara ve kurumlara hakaret etmek yasaktır. Hakaretin şahıslara ya da kurumlara yönelik olup olmadığı hususunda tasarruf yetkisi, güncel hukuk uygulamaları çerçevesinde Kartal Sözlük moderasyonuna aittir.

3) Sözlük içerisinde, duygu durumunu ifade eden noktalama işareti kombinasyonları (“smiley”) kullanmak yasaktır. Bunun için, sözlük teamülleri çerçevesinde yaygın olarak kullanılan “gb”, “burada üzgün surat var”, “swh” gibi ibarelerin “yıldızlı bakınız” içerisinde kullanımı tercih edilmelidir. Bir entry’nin smiley içerdiği tespit edildiği takdirde entry silinir.

4) Entry, 3. kişiler için bilgi ve yönlendirmeler içermelidir. Sadece yazarı ilgilendiren subjektif bilgiler ya da herkes tarafından bilinen entrylerin girilmesi 3. kişiler için bir anlam ifade etmeyecektir. Bu anlamda, yalnızca yazarın kendisine ya da 3. kişilere ait özel bilgilerin paylaşıldığı başlık ve entry’ler silinir.

Örnek:

“ ‘yalçın’ başlığına ‘babamın ismidir’ yazdığınız takdirde bu entry, sözlük formatına aykırılık teşkil edecektir. ha tabi ki siz tanımınızı yapar ya da örneğinizi verir, entry'nin bir köşesine de babanızın ismi olduğunu belirtme gereği hissederseniz bu, yanlış bir entry olarak kabul edilmez.
formata aykırı olmayan kullanım:

başlık: yalçın
entry: cennete açan bir çiçek manasına gelen erkek ismi. bir tanecik babacığıma ne de çok yakışıyor bu isim.”

5) Önceki entry’lerden herhangi birini referans alarak direkt cevap verme amacıyla yazılan ve bu anlamda önceki entry’lerle fiziksel bir bağlantı içerdiği tespit edilen entry’ler silinir. Cevap vermek için mesaj göndermeyi tercih edebilirsiniz.

Örnek 1:

“diyelim ki ‘demokrasi’ başlığında bir yazar x kişinin demokrasi hakkındaki düşüncelerini paylaşıp bir entry yazdı. biz bu entry’nin hemen sonrasında ‘adam çok haklı’ veya ‘bu adam resmen saçmalamış’ dersek işte bu formata aykırıdır. çünkü bahsettiğiniz adam bir üstteki entry’dedir. sizin entry’niz, anlam bütünlüğünü sağlamak için üstteki entry’ye ihtiyaç duymakta yani üstteki entry’ye fiziksel referans içermektedir. bu sepebledir ki entry’niz kendi başına anlam bütünlüğünü sağlayamıyor ise silinir. fakat üstteki düşünceleri çürütme amacında dahi olsa kendi başına okunduğunda başkaca herhangi bir entry’ye ihtiyaç duyulmuyorsa bu entry format dahilindedir.”

Örnek 2:

“başlık: demba ba

entry 1: aslen konyalı futbolcu.
entry 2: konyalı değil, şebinkarahisarlı futbolcu. (konyalı olmasına atıf yapılması, aslında önceki entry ile ilgili. bu nedenle hatalı kullanım söz konusu; silinir.)
entry 3: aslen hataylı futbolcu. (o yanlış, bu yanlış dememiş. örtülü bir şekilde önceki entry'lere cevap var fakat açık bir işaret etme durumu yok. doğru kullanım; yoluna devam eder.)”

Örnek 3:

“yanlış: 1. şu şu sebeplerden dolayı x, dünyanın en gereksiz insanıdır.
2. @1 hayır dostum gereksiz sana benzer. x çok kral adamdır.

doğru: 1. şu şu sebeplerden dolayı x, dünyanın en gereksiz insanıdır.
2. gereksiz olduğunu düşünenlerin, hakkındaki şu şu gerçekleri gözardı ettiği güzel insan.”

6) Entry tamamen yazara ait olmalı ya da alıntı ise alıntı olduğu belirtilmelidir. Başka mecralardan “alıntı” ibaresi kullanılmaksızın nakledildiği tespit edilen entry’ler silinir.

7) Soru cümlesi olan bir başlığa cevap verir şekilde entry girmek yasaktır. Bu nitelikteki tüm entryler silinir.

Örnek:

“ ‘bu kadar oyu akp’ye kim verdi’ başlığına ‘ben verdim’ şeklinde girilecek bir entry hatalıdır. yapılması gereken başlığı tanımlamaktır. mesela ‘her sorduğu kişinin akp'ye oy vermediğini söylemesine rağmen akp'nin %50 oy almasına şaşıran insanın sorduğu soru’ şeklinde girilecek bir entry sözlük formatına uygundur.”

8) Belirli bir tarihte gerçekleşmiş olaylarla ilgili entry girilirken söz konusu olay, entry içeriğinde referans olarak verilmelidir. Tek başına incelendiğinde hangi olayın/konunun referans verildiği belirgin olmayan entry’ler silinecektir.

Örnek:

“ ’Beşiktaş taraftarı’ başlığına ‘dünkü olayla gözümdeki yerini sağlamlaştırmış taraftar grubu’ gibi bir entry yazıp bırakmak doğru bir kullanım şekli değildir. zira bu noktada entry'niz ‘dün ne oldu ki?’ sorusuna bir cevap veremeyecektir ve bugün bir şeyler çağrıştırsa da mesela bundan bir sene sonra okunduğunda hiçbir anlam ifade etmeyecektir.”

9) Entry girilirken yazım ve dil bilgisi kurallarına dikkat edilmeli; “bakınız”, “gizli bakınız”, “yıldızlı bakınız” gibi sözlük fasiliteleri doğru kullanılmalıdır. Her “bakınız”, yazarı tarafından uygun olarak doldurulmalıdır. Boş “bakınız”dan ibaret entry’ler silinecektir.

Günlük konuşma dili ile veya forum tarzı ile yazılmış cümleler ile Madde 5 çerçevesinde cevap niteliği taşıyan cümleler “bakınız” içine yerleştirilerek formata uygun hale getirilemez. Bu takdirde ilgili entry silinecektir.

10) Reklam amaçlı olduğu düşünülen veya kişilerin ve kurumların özel bilgilerini ifşa eder nitelikteki entry veya başlıklar silinir.

11) Admin/moderatör, hatalı entry incelemesinde şu öncelik sıralamasına riayet edecektir: entry sahibi, öncelikle aykırılığa ilişkin ayrıntılı bir mesaj ile uyarılır. Uyarı mesajı, entry sahibi tarafından okunmasına rağmen herhangi bir düzeltme yapılmadıysa entry silinir. Bu sürecin istisnası, Madde 2 ve Madde 10’un ihlalidir. Söz konusu maddelerin ihlali tespit edildiği takdirde moderasyon tarafından ilgili entry “belalı entry” açıklama sekmesi seçilerek derhal silinecek, entry sahibi tarafından açıklama talep edildiği takdirde uygun açıklama, özel mesaj yoluyla yapılacaktır.

Hatalı entry’ler üzerinde moderasyon tarafından düzeltme yapılmayacak olup yukarıda belirtilen sıra izlenmek suretiyle hata veya aykırılıklar bertaraf edilecektir.

Burada belirtilen hususlar haricinde aykırılığı tespit edilen bir entry ile ilgili tasarruf yetkisi tamamen moderasyona aittir. İşbu tasarruf yetkisinin kullanılması sonucu ortaya çıkabilecek lehe veya aleyhe herhangi bir hukuki durumun sorumluluğu, tamamen işlemi gerçekleştiren moderatöre aittir.
çift turnike
belli başlı kurallar silsilesidir, girlen entrylerde :) :d :p gibi durumlar hoş karşılanmaz hepsi alkolik olan moderatör abiler ablalar kızabilir, entrylerinizi uçurabilirler.

mefetzeger
devamlı başta kalması gereken ve devamlı artan yazarlara bir uyarı niteliğindeki kuralların hatırlatıcısıdır.
oyunbozan
girilerinizi devamlı olarak bir kalıba sokmak zorunda olmadığınız format. bir konu hakkında söylemekten çekinmeyeceğiniz bir şeyler var ise, o - varın sonu çok çok sözlükçük gibi bağlamanız gereksiz.

özellikle devamlı olarak: beni düşündüren başlık,beni çok şaşırtan olay, aman tanrım dediğim durum vs. tarzı sonlamalar göze pek hoş gelmiyor.
kaptan
sözlüğü forumdan ayıran düzenlemedir...
kimseden silah zoruyla istenmeyendir...
ancak uyulmasının faydalarını göz önüne aldığımızda tüm yazarlarımızndan rica ile beklediğimizdir...
fani madida
uyulmasını son bir kere daha rica ettiğimiz kurallar bütünü. bundan sonra başkaca bir uyarıya gerek kalmadan formata aykırı entry yazmakta ısrar eden yazarlar çaylak yapılacaktır.
hurremsoultan
yeni gelen kartallarımızın okuması gereken kurallar bütünü.
malüm gammazlar iş başında , formata uygun olmayan entryleri çöpe havale ediyorlar.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol