bireyin çocukluktan çıkıp olgun bir insan olabilmesi için geçirmesi gereken, bedensel ve psikolojik mutasyon. iklimden iklime ve cinsiyete göre değişmektedir. genel olarak kızlarda 11-12 erkeklerde 13-14tür.
ergenlik dönemi
hukuki bir sınırı belirtmeyen, bireyden bireye değişiklik gösterebilen dönem. ülkeler arasında, kıtalar arasında, kardeşler arasında dahi kişiden kişiye değişir.
bireyin, çocukluk döneminden sonra girdiği dönem. olgun bir birey olma dönemine değil, ergenlik dönemine girer kişi. olgunluk, apayrı bir şey. o kadar ayrı ki, şöyle bir örnekle açıklayayım: erken çocuklukta, genelde 2-3 yaş arası dönemde görülen ve "2 yaş sendromu" (terrible two) olarak adlandırılan bir dönem vardır. bu dönem, psikolojide, "ilk ergenlik" olarak da değerlendirilir. bu dönemde çocuk; ,inatçı, söz dinlemez, sürekli mutsuz ve huysuz bir hâl içindedir ve aileler, bu durumla başa çıkmakta oldukça zorlanırlar. böyle bir dönem, ergenlik ile bağdaştırıldığına göre, ergenliğin olgunluğa ne kadar yakın olabileceğini, varın siz düşünün.
not: gelişim psikolojisi üzerine master yapmış bir psikoloğum.
not 2: (bkz: ergenlik)
not: gelişim psikolojisi üzerine master yapmış bir psikoloğum.
not 2: (bkz: ergenlik)
insanın en tehlikeli dönemidir. büyüyünce ne yapmışım ben ya diye hatırlar hatırlar gülersiniz.
Çok pis bir dönemdir. insanın her yerinden nefret ettiği kendini beğenmediği yaşamanın çok anlamsız olduğunu düşündüğü dönemlerdir. kalıcı değil tabi efeniim merak buyurmayınız [ybkz]swh[/ybkz]
insanın kendini bir bok sandığı ve kendini fazla önemsediği dönem. kimseyi beğenmeme kendisini über bir insan olarak görmek hep bu dönemlere rastlar. sonrası malum kendinden 7 milyar daha olduğunu anlarsın.
bir çok hastalığın vücuttan atıldığı dönem. vücudun bütün fonksiyonlarının hızlı hareketleri sonuçu metabolizma hızlı değişiyor. yaz mevsiminde güneşe, kış mevsiminde kar ışıltısına çıkamayan ben; bu acayip hastalığı ergenlik dönemimde atlatacağımı söylemişti doktorlar. ki öyle de olmuştu.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?